Vești bune din Germania. Recesiunea va fi mai scurtă și mai blândă. Dacă va mai fi!
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Sunt vești bune din Germania, de unde vine raza de soare în criza economică despre care s-a tot avertizat. 

La sfârșitul anului trecut, când se vorbea despre o posibilă criză economică în UE, dar și despre recesiune, analistul politic Bogdan Chirieac avertiza: ”Dacă economia Germaniei se contractă pe modelul din 2008 - 2009, dacă ei au 6% contracție, noi avem 15% - 20% contracție. Asta înseamnă că nu mai funcționezi, închizi fabricile, pierzi oameni, intră în șomaj, pleacă în străinătate la muncă, deci e jale. Ideea că noi avem gaz este profund greșită”. 

Dar veștile se pare că sunt bune. 

Situaţia celei mai mari economii europene ar urma să se îmbunătăţească în cursul anului, începând cu primăvara anului 2023, a anunţat miercuri Ministerul german al Economiei, transmit DPA şi Reuters.

Dacă va avea loc o recesiune, ea va fi mai blândă şi mai scurtă decât s-a estimat anterior, datorită măsurilor de 200 miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor de preţurile ridicate ale energiei, şi reducerii consumului de gaze. "Cu toate acestea, există încă mulţi factori care generează stres: invadarea Ucrainei de către Rusia şi consecinţele sale economice, nivelul slab al economiei mondiale, preţurile în continuare mari la energie şi inflaţia ridicată, comparativ cu nivelul de dinaintea crizei", a informat Ministerul Economiei, conform Agerpres. 

Reticențe privind anumite investiții, precum construcțiile


În pofida îmbunătăţirii perspectivelor, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, se aşteaptă la multiple dificultăţi în 2023, deoarece situaţia rămâne volatilă. Există reticenţe privind anumite investiţii, de exemplu în sectorul construcţiilor, a explicat Habeck. Comenzile noi în sectorul construcţiilor au scăzut cu 8,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, faţă de primele 11 luni din 2021, a anunţat miercuri Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Guvernul de la Berlin şi-a îmbunătăţit miercuri previziunile privind creşterea economiei germane, care ar urma să se situeze la 0,2% în 2023 (faţă de un declin de 0,4% estimat în toamnă), în timp ce inflaţia ar urma să scadă la 6% în 2023, faţă de prognoza precedentă de 7%. În 2022, rata anuală a inflaţiei în Germania s-a situat la 7,9%.

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) estima recent că economia ţării se va contracta cu 0,5% în 2023, dar va reveni pe creştere în 2024 şi 2025. Un studiu al Institutului economic Ifo publicat miercuri arată că indicele climatului de afaceri în Germania a urcat la 90,2 puncte în ianuarie, de la 88,6 puncte în decembrie.

"Încrederea în economia germană s-a îmbunătăţit, companiile fiind mai puţin pesimiste în legătură cu perspectivele economice", susţine Ifo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel