"Vestele Galbene" au ocupat faimosul centru comercial de lux din Paris
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Protest ''vestele galbene''
Protest ''vestele galbene''
Protestatarii din mișcarea ''Vestele Galbene'' au ocupat astăzi Galeriile Lafayette din Paris.

Protestatari din mişcarea Vestelor Galbene au ocupat paşnic duminică faimosul centru comercial de lux Galeriile Lafayette din Paris, relatează agenţia DPA, citează Agerpres.

Imagini de la faţa locului arată manifestanţi aşezaţi pe podeaua centrului comercial şi cântând Joyeux Anniversaire, marcând astfel un an de când aproape 300.000 de demonstranţi purtând veste galbene obligatorii pentru automobilişti au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva creşterii taxelor pe combustibil.

Manifestanţii de la Galeriile Lafayette au fost evacuaţi de poliţie duminică spre seară, fără să se înregistreze violenţe, spre deosebire de manifestaţiile de sâmbătă la care au avut loc confruntări cu forţele de ordine.

Pentru ce protestează

Vestele Galbene îşi anunţaseră anterior intenţia de a ocupa în acest weekend un mare centru comercial, ca o formă a lor de protest împotriva societăţii de consum.

Începute pe 17 noiembrie 2018 ca un protest împotriva creşterii accizelor la combustibil, manifestaţiile Vestelor Galbene desfăşurate la Paris şi în alte oraşe ale Franţei s-au transformat într-o contestare a preşedintelui Emmanuel Macron şi au fost marcate de arestări masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi lansatoare de gloanţe de cauciuc flash-ball (LBD), din cauza acestora din urmă peste 20 de protestatari pierzându-şi un ochi. Numeroşi manifestanţi au fost judecaţi în regim de urgenţă, unii fiind condamnaţi la închisoare cu executare.

Desfăşurate de atunci în fiecare sâmbătă, protestele au scăzut treptat în intensitate începând din primăvară până când aproape s-au stins.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel