Data actualizării:
Data publicării:

Veste proastă pentru Putin! Domeniul cheie în care s-a produs cel mai mare declin

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol vestea proastă pe care a primit-o Vladimir Putin!  

Este vorba despre exporturile săptămânale de ţiţei rusesc, care, în intervalul 1-7 iulie, au înregistrat cel mai mare declin de dinaintea invadării Ucrainei, în anul 2022! De asemenea, un indicator mai puţin volatil, respectiv exporturile de ţiţei rusesc pe o perioadă de patru săptămâni, se află la cel mai scăzut nivel din luna februarie, transmite Agerpres, care citează Bloomberg.

Scădere majoră a livrărilor

Scăderea majoră a livrărilor nu are o cauză. De exemplu, nu au existat decalaje în programele de încărcare care să indice lucrări de mentenanţă şi nici nu au fost informaţii privitoare la furtuni. Dar exporturile săptămânale de ţiţei rusesc din Marea Baltică, Marea Neagră şi Pacific au scăzut. Respectarea de către Federația Rusă a ţintei de producţie stabilită de OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) ar putea scădea nivelul ţiţeiului disponibil pentru export.

Folosind factorul de conversie al Moscovei de 7,18 barili pe tonă, în intervalul martie-iunie, producţia a scăzut cu aproximativ 360.000 barili pe zi. Totodată, îmbunătăţirea activităţii rafinăriilor ar putea să afecteze livrările de ţiţei. Rosneft PJSC şi Lukoil PJSC, cei mai mari exportatori de ţiţei ai Federației Ruse, intenţionează să îşi scadă livrările lor combinate din Novorossiysk cu aproape 200.000 barili pe zi luna aceasta, în comparație cu nivelul din iunie, potrivit calculelor Bloomberg, în urma reluării operaţiunile de la rafinăriile lor Tuapse şi Norsi.

Ce se întâmplă în porturi

Totodată, în perioada 1-7 iulie valoarea brută a exporturilor de ţiţei rusesc s-au diminuat, însă declinul a fost atenuat de preţurile ridicate ale petrolului. Un total de 25 petroliere au încărcat 18,7 milioane de barili de ţiţei din Rusia, în perioada 1-7 iulie, conform datelor portuare, un declin major în comparație cu nivelul de 25,66 de milioane de barili săptămâna anterioară.

În intervalul 1-7 iulie, cantitatea de ţiţei rusesc exportată pe mare s-a redus cu aproximativ 990.000 barili pe zi, la 2,67 milioane, cel mai mic nivel din luna ianuarie. Iar un indicator mai puţin volatil, exporturile de ţiţei rusesc pe o perioadă de patru săptămâni, s-a diminuat cu aproape 215.000 barili pe zi, la 3.27 milioane, cel mai scăzut nivel din ultimele 20 de săptămâni. În majoritatea terminalelor de export de ţiţei rusesc livrările au fost mai reduse. În urma declinului de săptămâna trecută, livrările de ţiţei până acum, în 2024, sunt nemodificate faţă de media de pe ansamblul din 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel