Data publicării:

Veninul unui melc de mare, folosit pentru tratarea diabetului? Scade nivelul zahărului din sânge

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Melcul cu cochilie conică / Foto: Pexels, Thao Le
Melcul cu cochilie conică / Foto: Pexels, Thao Le

Mulţi cunosc acele cochilii conice de melci de mare, extrem de populare printre colecționarii de scoici. Însă puţini ştiu de cochiliile netede și pestrițe care găzduiesc, de regulă, melcul conic. Melcul conic este un adevărat fenomen! Şi asta pentru că este capabil să își injecteze victimele, mici peștișori cu care se hrănește, cu un venin puternic și periculos asemănător insulinei, care efectiv paralizează prada. În unele cazuri, o și ucide. În cazul oamenilor, compuşii din acest venin scad glicemia.

Cercetătorii de la Universitatea din New Hampshire au descoperit că variante ale acestui venin, cunoscute sub numele general de insulină de melc conic (Con-Ins), ar putea fi cheia dezvoltării unor noi medicamente cu acțiune rapidă, care să ajute la tratarea diabeticilor. „Incidența diabetului crește într-un ritm alarmant și devine din ce în ce mai important să găsim noi alternative pentru dezvoltarea de medicamente eficiente și economice pentru pacienții care suferă de această boală cronică”, informează Harish Vashisth, profesor asociat de inginerie chimică. „Lucrarea noastră a descoperit că variantele modelate de Con-Ins, sau analogii, se leagă chiar mai bine de receptorii din organism decât hormonul uman și pot funcționa mai repede, ceea ce le-ar putea face o opțiune favorabilă pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și potențiale noi terapii”, a mai arătat cercetătorul.

Veninul de melc conic scade nivelul zahărului din sânge

În studiul lor, publicat recent în jurnalul Proteins: Structure, Function and Bioinformatics, cercetătorii s-au uitat mai atent la veninul de melc conic care induce o reacție hipoglicemică ce scade nivelul zahărului din sânge în prada acestuia. Spre deosebire de insulina produsă în organism, secvența de peptide a veninului - care îi permite să se lege de receptorii umani de insulină - este mult mai scurtă. Pentru a testa dacă s-ar lega în continuare eficient, cercetătorii au folosit secvențe ale peptidelor asemănătoare insulinei din veninul melcului conic ca șablon şi au creat variante noi. Pentru a studia stabilitatea și variabilitatea noilor structuri Con-Ins, aceştia au efectuat mai multe simulări independente pe computer ale fiecărui complex de variante Con-Ins cu receptorul de insulină umană într-un mediu aproape fiziologic (luând în considerare solventul apei, salinitatea soluției, temperatura și presiunea). Au descoperit că fiecare complex de insulină a rămas stabil în timpul simulărilor, iar peptidele proiectate s-au legat puternic - chiar mai bine decât hormonul insulinic uman natural. 

Pericol ascuns, fără riscuri pentru oameni

Veninul asemănător insulinei eliberat de anumiți melci conici poate fi extrem de periculos, provocând un șoc hipoglicemic care imobilizează peștii și potențialele prade. Dintre toate speciile de melc conic, C. geographus are cea mai toxică înțepătură și s-au raportat chiar și decese umane din cauza ei, în special la scafandrii înțepați din întâmplare de acești melci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel