Vaticanul aprobă vaccinurile anti-COVID care folosesc celule prelevate de la fetuşi avortaţi
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Vaccin. Foto: Pexels
Vaccin. Foto: Pexels
Vaticanul a aprobat, luni, vaccinurile anti-Covid-19 care folosesc celule prelevate de la fetuși avortați.

Vaticanul a transmis luni credincioşilor catolici că utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19 este acceptabilă din punct de vedere moral chiar şi atunci când aceste produse farmaceutice utilizează linii celulare provenite din ţesuturile prelevate de la fetuşi avortaţi, informează Reuters.

O notă publicată de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei de la Vatican afirmă că utilizarea unor astfel de vaccinuri este permisă atât timp cât nu există alternative.

Vaccinurile Pfizer şi Moderna au anumite legături cu linii celulare care îşi au originea în ţesuturi prelevate din fetuşi avortaţi în ultimul secol, potrivit Conferinţei americane a episcopilor catolici (USCCB), care a adresat o altă notă catolicilor americani săptămâna trecută.

Nota publicată luni de Vatican precizează că oferirea unei legitimităţi morale are legătură cu principiul bazat pe 'diferitele grade de responsabilitate ale cooperării în combaterea răului', potrivit Agerpres.

„Vaccinurile pot fi folosite cu conștiința împăcată”

Acest lucru înseamnă că, întrucât pandemia de COVID-19 este un pericol atât de mare, astfel de vaccinuri 'pot fi folosite cu conştiinţa împăcată şi cu o anumită cunoaştere a faptului că ele nu constituie o cooperare formală cu avorturile din care derivă celulele folosite în producţia vaccinurilor'.

În absenţa unor vaccinuri sigure fabricate din alte surse, 'este acceptabil din punct de vedere moral să primim vaccinuri anti-COVID-19 care au folosit linii celulare ce provin de la fetuşi avortaţi în procesele de cercetare şi de producţie', precizează textul publicat de Vatican. Episcopii americani au mai spus că aceste vaccinuri folosesc linii celulare provenite din ţesuturi obţinute în urma a două avorturi care au avut loc în anii 1960 şi 1970 şi care au fost replicate de multe ori de atunci.

„Nu constituie în sine o legitimizare, chiar și indirectă, a practicării avorturilor”

Nota Vaticanului afirmă însă că astfel de vaccinuri 'nu constituie în sine o legitimizare, chiar şi indirectă, a practicării avorturilor'. Vaticanul îndeamnă industria farmaceutică să dezvolte vaccinuri complet etice, pe care guvernele lumii şi organizaţiile internaţionale să le facă să devină accesibile în ţările sărace. În aceeaşi notă, Vaticanul afirmă că deşi utilizarea vaccinurilor este voluntară, 'binele comun ar putea să recomande vaccinarea, în special pentru a îi proteja pe cei mai slăbiţi şi mai expuşi dintre oameni'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel