Vârsta la care eşti cel mai deştept. Nu e sub 30 de ani
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
S-a tot vehiculat ideea cum că după 30 de ani nivelul de inteligenţă scade şi nu mai eşti la fel de perspicace şi de creativ. Greşit! Oamenii de ştiinţă vin cu explicaţiile.  

S-a demontat încă un mit: capacitatea cognitivă nu creşte gradual doar până la vârsta de 30 de ani. Nu, nu "ne prostim" odată cu înaintarea în vârstă, ci dimpotrivă. În funcție de vârstă, capacitatea creierului cunoaște numeroase etape de evoluţie de-a lungul vieții. Iată cele mai concrete exemple în ceea ce privește vârsta și beneficiile care vin odată cu ea, scrie Insider.

11 ani: Vârsta ideală pentru învățarea unei noi limbi

Dacă dorești ca cei mici să fie bilingvi, cel mai recomandat ar fi să învețe o nouă limbă încă de mici. Un studiu de referință din 1975 a constatat că britanicii de 11 ani au învățat franceza mai bine decât colegii lor mai mari. Cercetătorii nu sunt de acord cu privire la cea mai bună vârstă exactă pentru a învăța o nouă limbă. În timp ce  unii spun că devine mai greu după vârsta de șapte ani, ceilalți susțin că orice moment înainte de pubertate nu este prea târziu. Cu toate acestea, toți sunt de acord asupra unui singur lucru: copiii învață mai bine o limbă nouă decât adulții. La vârsta adultă, îți cunoști atât de bine limba maternă, încât este mai greu să-ți antrenezi creierul să meargă mai departe de ea.

18 ani: Memorie fulger, învăţare rapidă şi putere de concentrare

Ar putea exista un motiv pentru care copiii tăi sunt atât de buni la testele şcolare. Cercetătorii le-au oferit americanilor între 16 și 89 de ani o serie de teste pentru a afla când au atins apogeul în diferite tipuri de funcții cognitive. Participanții aflați la sfârșitul adolescenței s-au descurcat cel mai bine la un test de potrivire a numerelor cu simboluri. Testul ar trebui să măsoare învățarea asociativă (adică ce număr merge cu ce simbol), plus atenția, viteza, memoria și multe altele, conform studiului din Psychological Science.

24 ani: Moment prielnic pentru reţinerea numelor şi datelor

Ni se întâmplă tuturor: întâlnim pe cineva pentru a doua oară și nu reuşim să ne amintim pentru nimic în lume care este numele persoanei respective. Un studiu din jurnalul Cognition care s-a ocupat de voluntari între 10 și 70 de ani a descoperit că, după vârsta de 23 până la 24 de ani, adulților le este mai greu să memoreze numele.

32 ani: Recunoașterea feţelor şi imaginilor

Ai fost vreodată abordat de un străin (sau cel puțin așa credeai) care pare să creadă că v-ați mai întâlnit? Aceasta nu este o chestiune de a pune un nume feței, ci are de-a face cu recunoașterea feței în primul rând. Același studiu din Cognition a determinat că vei atinge vârful recunoașterii faciale între 30 și 34 de ani.

48 ani: Vârsta emoţiilor

Îmbunătățirea inteligenței emoționale este la fel de crucială ca și cunoașterea. Studiul Psychological Science din 2015 a testat cât de bine ar putea voluntarii să-și dea seama de emoții doar privind în ochii unei alte persoane. Vârsta maximă pentru recunoașterea sentimentelor a fost în jur de 48 de ani, deși a rămas destul de stabilă între 40 și 60 de ani.

60 ani: Îmbogăţirea vocabularului

Acelaşi studiu a constatat că adulții cunoșteau cele mai multe cuvinte între 55 și 65 de ani. Profesorul de la Boston College, dar și autorul studiului, Joshua Hartshorne a explicat că aceasta este vârsta la care atingem apogeul vieții din acest punct de vedere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel