Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Variola maimuței. OMS solicită "acţiuni urgente" în Europa, menite să oprească răspândirea cazurilor

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România
Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România

OMS solicită "acţiuni urgente" în Europa, menite să oprească răspândirea cazurilor de variola maimuței.

Alegeri prezidentiale 2024

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel, vineri, la "acţiuni urgente" în privința variolei maimuţei în Europa, în contextul triplării cazurilor înregistrate în ultimele două săptămâni pe continent, scrie Ziarul de Iași.

Directorul regional al OMS a cerut ţărilor europene, într-un comunicat, ”să-şi sporească eforturile în săptămânile şi lunile următoare pentru a preveni apariţia variolei maimuţei într-o zonă geografică mai extinsă”.

”Acţiunea urgentă şi coordonată este imperativă dacă vrem să schimbăm direcţia în cursa împotriva răspândirii bolii.”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Europa are în prezent peste 4.500 de cazuri de variola maimuței, confirmate în laborator

Potrivit datelor agenţiei ONU, Europa are în prezent peste 4.500 de cazuri confirmate în laborator, de trei ori mai multe decât la jumătatea lunii iunie. Cifrele corespund cu 90% din cazurile înregistrate la nivel mondial de la jumătatea lunii mai, când această boală până la acel moment endemică doar în zece ţări africane, a început să se înmulţească în Europa.

Treizeci şi unu de state sau teritorii europene au raportat cazuri de variola maimuţei. Experţii OMS au calificat, sâmbătă, focarul cazurilor drept o ameninţare pentru sănătate, a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, dar fără a ajunge pentru moment în stadiul unei urgenţe sanitare globale.

În pofida acestei decizii, ”evoluţia rapidă şi caracterul urgent al acestui eveniment înseamnă că comitetul (de experţi) îşi va reconsidera poziţia în scurt timp”, indică OMS.

Studiu: Variola maimuței a evoluat într-un ritm „accelerat” și neașteptat. Număr extrem de mare de mutații

Virusul variolei maimuțelor a suferit mutații cu mult mai rapid decât ar fi fost așteptat în mod normal și probabil a suferit o perioadă de „evoluție accelerată”, sugerează un nou studiu. În total, virusul poartă 50 de mutații noi nevăzute la tulpinile anterioare detectate din 2018 până în 2019, potrivit unui nou studiu publicat pe 24 iunie în revista Nature Medicine. Oamenii de știință, de obicei, nu se așteaptă ca viruși precum variola maimuței să aibă mai mult de una sau două mutații în fiecare an, au remarcat autorii studiului.

Variola maimuței este o boală rară despre care virologii cred că poate circula în mod natural la maimuțe și rozătoare. Un ortopoxvirus, provine din aceeași familie și gen ca virusul variolei, care provoacă variola și, de obicei, nu se răspândește cu mult dincolo de Africa de Vest și Centrală, unde este endemic. În acest an, însă, primul focar al bolii s-a răspândit dincolo de Africa, surprinzând oamenii de știință și conducând Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să înceapă să se gândească dacă să clasifice focarul drept o urgență globală de sănătate.

Fiind un virus ADN dublu catenar, variola maimuței este mult mai capabil să corecteze erorile de replicare decât un virus ARN, cum ar fi HIV, ceea ce înseamnă că tulpina actuală de variola maimuței ar fi trebuit să acumuleze doar câteva mutații de când a început să circule, în 2018. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel