Varianta Eris a COVID-19, prezentă și în România. Dr. Adrian Marinescu: Sunt cazuri și trebuie să le luăm în calcul / video
Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre noua variantă a coronavirusului, Eris (EG.5)
Alături de jurnalistul Val Vâlcu, medicul Adrian Marinescu a vorbit despre viroze respiratorii și noua variantă a coronavirusului despre care a spus că există și în România.
„E o vreme caniculară afară pe care lumea nu prea o asociază cu răcelile de sezon. Totuși, sunt viroze respiratorii în circulație în acest moment.”, a spus Val Vâlcu.
„Trebuie să facem câteva precizări. Termenul de viroză înseamnă orice infecție virală și există clar și variantele care țin de sezonul cald, adică e clar că au înflorit toxiinfecțiile alimentare, tot felul de gastroenterocolite, indiferent că oamenii sunt sau nu pe litoral.
Există și virusuri care nu țin cont de partea sezonieră și cel mai bun exemplu e pandemia de câțiva ani care ne-a arătat că SARS‑CoV‑2 a rezistat și la căldură, nu l-a omorât nici frigul, nu l-a omorât nimic chiar dacă au fost unele variații, lucru care se întâmplă și în prezent.
Cred că ar trebui să știm că infecția cu SARS‑CoV‑2 deși e în acea conviețuire care e și armonioasă, nu înseamnă că nu avem cazuri. Există chiar și variante virale noi, cum este Eris (EG.5) și sunt destul de multe cazuri, ușoare, dar sunt cazuri și trebuie să le luăm în calcul.”, a spus Dr. Adrian Marinescu.
„Sunt cazuri în România cu această variantă a virusului?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Fără discuție. Pentru a da răspunsul că într-adevăr avem o anumită variantă virală, așa cum bine știm, trebuie să facem secvențiere. Institutul Matei Balș a făcut această secvențiere încă din momentul de început al pandemiei și cu foarte multă vreme înainte de pandemie am secvențiat diverse microorganisme și o facem în continuare.
Avem și noi varianta nouă, Eris. Știm bine că în momentul în care un virus rămâne în circulație, el are diverse variante virale pentru că se produc mutații, nu înseamnă că sunt mult diferite, dar există. Și atunci când o variantă virală într-un anumit loc din lume ajunge să fie predominantă, fără discuție, nu există granițe și va ajunge și în Europa, și în România.
De altfel, se aproximează că această variantă Eris, varianta nouă de coronavirus, e undeva în jur de 30% din toate cazurile pe care le avem în momentul de față. Întotdeauna o variantă virală veche este înlocuită de una nouă. Nu înseamnă că este un capăt de țară, nu înseamnă că mă aștept să am spitalele pline la nivel de terapie intensivă, că nu este așa. E tot o subvariantă care ține de Omicron, tot forme ușoare, tot o transmitere care se face cu ușurință. E bine să știu că am o altă variantă virală.
Mai mult de atât, la nivel de Institut Național de Sănătate Publică și tot ce înseamnă centre de coordonare cum e Matei Balș, să urmărească prin secvențiere aceste cazuri în așa fel încât să știm care e trendul și să știm către ce mergem exact la nivel de evoluție SARS‑CoV‑2.", a spus Dr. Adrian Marinescu la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News