Vânzările de centrale termice va ajunge, în România, la 2,6 milioane de unităţi, în 2019
Parcul total de centrale termice la nivel naţional va continua să crească, în acest an, până la 2,6 milioane de unităţi, anul trecut peste 50% din vânzările realizate fiind reprezentate de înlocuiri, relevă un studiu de specialitate publicat luni.
Estimările din piaţa de profil arată că, anul trecut, numărul total de centrale termice a fost de 2,4 milioane de unităţi.
Conform Ariston Thermo România, care citează datele Institutului Naţional de Statistică (INS), în ultimul trimestru al anului trecut, o gospodărie a cheltuit în medie aproape 400 de lei cu locuinţa, apa, electricitatea sau gazele, mai mult cu peste 14% faţă de acelaşi interval al anului 2017 şi cu peste 30% în comparaţie cu anul 2015.
"Piaţa locală de centrale termice se maturizează, fapt confirmat de creşterea ponderii înlocuirilor în totalul de vânzări, de la 35% în urmă cu doi ani, la peste 50% în prezent. Nevoile clienţilor au evoluat constant în ultimii ani, astfel că echipamentele de încălzire trebuie să asigure nu doar un confort sporit în locuinţe, ci mai ales un coeficient ridicat de eficienţă energetică şi să ţină pasul cu noile tehnologii de conectivitate inteligentă", susţine Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.
Potrivit companiei, în momentul înlocuirii, principalele criterii pe care clienţii le au în vedere sunt: eficienţa energetică şi posibilitatea de a face economii la plata facturilor cu utilităţile.
În ceea ce priveşte piaţa de înlocuiri a centralelor termice, cifrele arată că o înlocuire are loc, în medie, după 12-14 ani de funcţionare, spre deosebire de consumatorii din vestul Europei, care înlocuiesc centrala termică mai devreme, în medie după 8-10 ani.
Vârsta medie a centralelor termice la nivel naţional este de 7-8 ani, această cifră fiind influenţată de ponderea ridicată a înlocuirilor din prezent.
Pe primele locuri în clasamentul oraşelor cu cele mai ridicate rate de înlocuire a centralelor termice, de peste 90%, se situează: Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, Alba Iulia şi Zalău, acestea fiind şi localităţi total debranşate de la încălzirea centralizată.
Specialiştii susţin că investiţia într-o centrală termică în condensare se ridică la aproximativ 3.200 de lei (inclusiv TVA).
Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.
Portofoliul de produse al companiei cuprinde: centrale termice murale şi de pardoseală, convenţionale şi în condensare, sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Elco, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat şi panouri solare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News