Vance, în pericol să fie schimbat de Trump, la doar o săptămână de la nominalizare. Republicanii pun presiune pe fostul președinte
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Republicanilor începe deja să le pară rău pentru nominalizarea lui JD Vance ca vicepreședinte.

La doar o săptămână după ce senatorul din Ohio, JD Vance, a fost nominalizat ca vicepreședinte de către Donald Trump la Convenția Națională Republicană, mulți membri ai partidului încep să exprime îndoieli serioase cu privire la această alegere.

Nominalizarea lui Vance a fost văzută inițial ca un mod de a întări susținerea bazei lui Trump, deși nu ar fi avut un impact major asupra alegătorilor indeciși sau din statele cheie, care fluctuează adesea între cele două partide (swing states). Însă, de la momentul în care Joe Biden a predat ștafeta vicepreședintei Kamala Harris, nominalizata prezumtivă a Partidului Democrat, republicanii au început să regrete alegerea făcută.

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a declarat pentru Axios, sub protecția anonimatului: "Drumul a devenit mult mai greu. El a fost singura alegere care nu era sigură. Și cred că toată lumea și-a dat seama de asta acum."

Un alt republican din Cameră a adăugat: "Vance nu aduce mare lucru. Iar acum, cu Kamala în frunte, capacitatea de a extinde puțin harta ar fi fost mult mai benefică."

Opinia publică și criticile aduse lui Vance

Nu doar parlamentarii republicani simt remușcări. Un sondaj CNN a arătat că Vance este cel mai nepopular candidat la funcția de vicepreședinte pentru un candidat neaflat în funcție din 1980 încoace.

De la nominalizare, Vance a produs mai multe probleme de imagine, arătând foarte puțină carismă și oratorie, mai ales prin glumele sale nepotrivite despre băuturile dietetice și comentariile sexiste despre „femeile fără copii, care au pisici”. Foarte mult contează inclusiv zvonurile umilitoare despre comportamentul său personal. Ocupat să comită aceste gafe, nu a avut ocazia să-și prezinte ideile până acum, în afară de cele anti-avort, suficient de nepopulare în SUA încât să transforme următoarele alegeri într-un nou referendum împotriva lui Trump.

Cu toate acestea, campania lui Trump a emis o declarație prin purtătorul de cuvânt Steven Cheung, reafirmând sprijinul pentru Vance: „Președintele Trump este încântat de alegerea făcută cu senatorul Vance, și formează echipa perfectă pentru a recâștiga Casa Albă.”

Speculații despre Schimbarea Candidatului

Fostul consilier al președintelui Bill Clinton, Paul Begala, a prezis că Trump ar putea să-l înlocuiască pe Vance cu fosta ambasadoare SUA la ONU, Nikki Haley. Într-o apariție la CNN, Begala a sugerat că Haley face campanie pentru a deveni candidatul la vicepreședinție și că republicanii ar putea urma exemplul democraților de a schimba echipa.

"Există o șansă non-zero ca republicanii să își retragă candidatul la vicepreședinție," a spus Begala. "Vance este un eșec. Este primul candidat la vicepreședinție din partea oricărui partid din 1980 care începe cu ratinguri de aprobare negative."

Begala a continuat să speculeze despre cât de diferită ar fi fost cursa dacă Trump ar fi ales-o pe Haley în locul lui Vance, argumentând că ea ar fi putut acționa ca „o punte” către alegătorii indeciși. "Trump nu este bun cu relațiile de lungă durată," a concluzionat Begala. "Și nu va rămâne cu JD."

În replică la comentariile lui Begala, purtătorul de cuvânt al campaniei Trump/Vance, Steven Cheung, a afirmat: "Există un motiv pentru care Paul Beluga nu mai este plătit pentru sfaturile sale politice."

Îndoieli privind potențiala alegere a lui Haley

Deși Haley ar putea avea o atracție mai mare pentru alegătorii indeciși decât Vance, statutul ei ca ultima republicana care a lansat o provocare împotriva lui Trump și insultele pe care Trump i le-a adresat, o fac pe Haley o alegere puțin probabilă.

Nominalizarea lui Vance, anunțată la mai puțin de 48 de ore după ce Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat, a stârnit îngrijorări privind atractivitatea echipei republicane pentru femei, mai ales după decizia lui Biden de a se retrage din cursă.

Senatorul din Ohio și Trump, care se laudă frecvent cu numirea judecătorilor care au anulat Roe v. Wade, încearcă să-și tempereze retorica privind avortul înainte de alegeri. Totuși, comentariile anterioare ale lui Vance au fost criticate pe larg, afectându-i și mai mult imaginea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel