Valori ce indică probleme cu tensiunea. Dr. Cristian Pandrea (SANADOR), reguli de respectat la masă pentru o sănătate de invidiat / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, a vorbit despre prevenirea hipertensiunii arteriale.

„După ghidurile internaționale, o tensiune de 140/90 este de graniță. Deja trebuie să te gândești că ai probleme și, atunci, trebuie să faci niște demersuri, care nu sunt foarte complicate și nici remediile nu sunt prea complicate”, a spus Cristian Pandrea în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

Ar fi indicată, „o reducere a consumului de sare”, „în cazul pacientului cu tensiunea 14 înseamnă că trebuie să facă o dietă absolut normală, care să nu includă un surplus de sare, trebuie exclus obiceiul de a lua solnița și de a suplimenta”, potrivit specialistului.

Sanador

„Evitarea sedentarismului, pentru reducerea valorilor de tensiune. Activitatea fizică de tip antrenament uzual sau exercițiu fizic cât mai des reglează valorile tensiunii. (...) Evitarea surplusului de greutate. Evitarea altor obiceiuri alimentare, adică să nu mănânci mult dintr-o dată, să mănânci mai degrabă des și puțin. Sunt lucruri care țin de obiceiuri, de starea fizică, de antrenamente, și de greutatea corporală care ajută mult la o auto-reglare tensională corectă”, a explicat Cristian Pandrea. 

„Trebuie spus că există în apariția tensiunii arteriale și un factor ereditar. Există familii mari de hipertensivi care, indiferent dacă respectă sau nu ce am zis mai devreme, vor ajunge să aibă valori mari și sunt primii candidați la tratamentul anti-hipertensiv, care rezolvă problemele, cu condiția să fie consecvent”, a spus Cristian Pandrea.

Dr. Cristian Pandrea (Sanador), interviu la DC News și DC Medical

Citește și...

Ești martor la un AVC? Pandrea (SANADOR): Ce să faci cât timp aștepți să vină ambulanța

„Gesturile de prim-ajutor pe care cred că oamenii ar trebui să le știe într-o oarecare măsură nu sunt adresate unei anumite boli. Ce este important în cazul unui prim-ajutor pe care oamenii, martorii unor asemenea evenimente îl pot acorda este să urmărească câteva priorități. Acestea sunt legate de starea de conștiență și de funcțiile vitale, pe de o parte, și, pe de altă parte, să ai prezența de spirit să alarmezi serviciile de urgență”, a explicat specialistul Cristian Pandrea.

„În ceea ce privește primul ajutor, dacă cetățeanul respectiv rămâne conștient, situația este sub control, pentru că funcțiile sale vitale sunt prezente și pot fi supravegheate. Situația este mai complicată dacă există deteriorarea stării de conștiență și, atunci, riscurile sunt mai importante. Obstrucția de căi aeriene la un om care este inconștient e mult mai probabilă, în sensul în care, dacă stă culcat pe spate, poate să verse, și calea lui aeriană, respiratorie să se astupe cu secreții sau cu vărsătură. (...) Omul inconștient trebuie pus pe o parte, pentru că obstrucția căilor aeriene este o complicație letală”, a spus Cristian Pandrea.

„Martorii, până la sosirea unui echipaj, nu ar trebui să îi dea apă, pentru că omul nu poate să bea dacă e inconștient. Dacă e conștient, atunci e foarte bine să îi dea apă”, a explicat medicul.

„Gesturile de prim-ajutor nu sunt foarte complicate, dar, pe de altă parte, trebuie să existe un anumit gen de educație și în societate și însușirea unor noțiuni de bază. Sunt câteva priorități care trebuie atinse”, a subliniat Cristian Pandrea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel