Data actualizării:
Data publicării:

COVID, varianta Delta. Dr. Gheorghiță: Din păcate, datele epidemiologice asta arată! Este un avertisment foarte ferm

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Valeriu Gheorghiță / Foto: Facebook
Valeriu Gheorghiță / Foto: Facebook

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a vorbit despre cauzele care au dus la scăderea interesului românilor pentru vaccinarea anti-Covid, dar și despre ce ne așteaptă din toamnă.

Alegeri prezidentiale 2024

Tot mai puțini români vor să se vaccineze, asta deși autoritățile estimau că până la finalul acestei luni să fie imunizați 5 milioane de oameni. Valeriu Gheorghiță susține că acest lucru s-ar întâmpla din cauza faptului că vara oamenii sunt mai preocupați de concedii, decât de imunizare.

"Cred că sunt mai mulți factori. Pe de-o parte, cei care au fost convinși de importanța vaccinării, au făcut acest lucru. Există în continuare oameni interesați să se imunizeze, cu condiția ca procesul să fie cât mai simplu, să fie în proximitatea locuinței și să interfere cu stilul de viață. Ne apropiem de plaja celor nehotărâți. Ține de educația noastră și de conceptul de prevenire a bolilor. Vaccinul e o măsura preventivă, nu trebuie să crească numărul de cazuri ca să te vaccinezi. Este important să ne vaccinăm acum. Avem o evoluție bună pe teritoriul României chiar dacă scade vaccinarea.

Este și perioada de vară, de concedii, oamenii au mai puțin grija vaccinării, au alte preocupări. Pe de o parte este firesc, dar pe de altă parte trebuie să înțelegem că timpul trece și în măsura în care comunitatea din care noi facem parte rămâne cu un nivel mic de imunitate, riscăm ca în perioada următoare să înregistrăm o creștere importantă a numărului de cazuri ca urmare a riscului pe care îl reprezintă extinderea tulpinii Delta, varianta indiană care are o contagiozitate semnificativ mai mare față de tulpina britanică, cel puțin 60%, și are toate șansele să devină tulpină dominantă la nivel global. (...) Lucrurile se pot schimba în perioada următoare. Dacă numărul celor vaccinați cu prima doză a scăzut în ultima perioadă nu înseamnă că așa va fi și de acum încolo. Este o perioadă temporară în care oamenii au alte activități.", a afirmat Valeriu Gheorghiță la RealitateaPlus. 

Gheorghiță, avertisment despre varianta Delta

Valeriu Gheorghiță avertizează că varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă, iar din toamnă ne-am putea confrunta cu un nou val de îmbolnăviri.

"Din păcate, datele epidemiologice asta arată, o creștere a numărului de cazuri în perioada din lunile următoare, sfârșit de august, început de septembrie. Atunci când vremea se răcește, interacțiunea dintre oameni crește, când oamenii se întorc din concedii, merg din nou la serviciu, copiii se pregătesc să meargă din nou la școală, creează toate premisele de creștere a numărului de cazuri. Așa cum am avut experiența cu tulpina Alfa, cea britanică, există acest decalaj de o lună, o lună jumătate între ceea ce se întâmplă celelalte țări și România. Mai mult decât atât, este un avertisment foarte ferm al OMS și anume faptul că această Delta este pe cale să devină dominantă. Important este când și nu dacă, aici cred că suntem cu toții conștienți că această tulpină se va răspândi. Depinde de noi cât de bine ne vom pregăti să reducem consecințele unui alt val de îmbolnăviri.", a mai spus Gheorghiță.

Gheorghiță a subliniat și că eficiența vaccinului anti-Covid este, potrivit ultimelor informații, de 90%, iar imunitatea ar putea dura până la 12 luni. Șeful CNACV atrage atenția asupra faptului că, momentan, importantă este vaccinarea cu schemă completă și nu discuția despre o a treia doză de vaccin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel