Valentin Lazea, BNR, avertisment despre "datoria uriaşă la care s-a ajuns": Dacă adăugăm şi datoria privată, depăşim 100% din PIB
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Valentin Lazea, economistul şef al BNR, trage un semnal de alarmă cu privire la datoria publică a României. 

Elefantul cel mare din cameră, cel puţin în economiile vestice, nu este recesiunea, ci datoria uriaşă la care s-a ajuns, susţine Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR).

"În ceea ce mă priveşte pe mine problema cea mare, elefantul cel mare din cameră, cel puţin în economiile vestice, nu este recesiunea, ci este datoria uriaşă la care s-a ajuns, datorie publică şi privată cumulate. De ce spun asta? Conform ultimelor prognoze, niciun stat din Uniunea Europeană nu va intra în recesiune în acest an. Nici măcar Germania despre care iniţial se credea că va intra în recesiune. Cu atât mai puţin România nu va intra în recesiune, pentru că ştim creşterea este estimată undeva între 2 şi 3% în acest an. Pe de altă parte însă, datoriile la care s-a ajuns, cel puţin în Vest, sunt uriaşe. La noi se vorbeşte mai puţin şi din cauză că datoria publică la noi încă nu a ajuns la 50%, dar dacă la datoria publică adăugăm şi datoria privată depăşeşte bine 100% din PIB, cele două datorii cumulate", a declarat Valentin Lazea, la conferinţa "Economia şi inflaţia", din ciclul "România încotro?", eveniment organizat de Oxygen Events.

El a menţionat că este un punct de vedere personal.

Totodată, Lazea a subliniat că începând cu criza din 2008 - 2009 s-a trecut la creşterea datoriei. Astfel, acesta a urcat de la 195% din PIB-ul global în 2007 la 256% din PIB-ul global în 2020, iar procesul a avut loc prin tipărirea de bani.

Oficialul BNR a explicat că există teoretic patru modalităţi de reducere a datoriei: războiul, ştergerea datoriilor, inflaţia şi represiunea financiară, iar din 2009 - 2010 cea mai utilizată metodă a fost represiunea financiară. El a adăugat că utilizarea de dobânzi real negative îi penalizează pe deponenţii la bănci, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel