Valabilitatea Certificatului Covid-19 al UE a fost prelungită cu un an (PE)
Parlamentul European (PE) şi statele membre au convenit luni să prelungească cu un an, până în iunie 2023, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii, au anunţat instituţiile europene, scrie AFP.
Multe state membre au încetat să îl solicite la intrarea pe teritoriul lor. Dar 'legislatorii europeni vor să garanteze că cetăţenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare', a explicat PE într-un comunicat.
Regulamentul de implementare a acestui certificat sanitar comun, atestând vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecţie în ultimele şase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iulie 2022. Comisia a propus în februarie să îl prelungească cu un an.
'Situaţia epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situaţii fluctuante', a explicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders.
'Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19', a continuat el. Cu toate acestea, 'acordul la care s-a ajuns astăzi ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranţă, dacă o creştere a infecţiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricţii', a subliniat comisarul.
Acordul politic la care s-a ajuns luni seara mai trebuie aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (reprezentând statele membre), pentru a fi aplicat de la 30 iunie. La sfârşitul lui 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, notează Agerpres.
Citește și - Restricții de călătorie în Europa, cerințe de testare Covid-19, în funcție de țară, pentru luna iunie
Iată o prezentare generală a restricțiilor de călătorie pentru luna iunie, potrivit publicației Forbes.
Țări din Europa fără restricții de călătorie
În prezent, există 30 de destinații în Europa care nu au restricții privind Covid-19: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia , Kosovo, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Suedia, Elveția și Regatul Unit.
Țări europene cu restricții de călătorie în vigoare
Următoarele țări au încă restricții de călătorie în Europa:
Estonia – sosirile din afara UE/SEE trebuie să prezinte dovada stării de vaccinare, un certificat de recuperare sau un rezultat negativ al testului sau trebuie să se izoleze timp de 7 zile.
Finlanda – numai persoanele complet vaccinate pot vizita Finlanda, ceea ce include faptul că au avut o vaccinare de rapel în decurs de 270 de zile de la a doua vaccinare. Călătorii nevaccinați nu au voie pentru călătorii neesențiale. Aceste reguli ar putea fi renunțate la sfârșitul lunii iunie.
Franța – în timp ce Franța și-a relaxat multe dintre restricțiile de călătorie, are reguli diferite dacă cineva este vaccinat sau nu și în funcție de țara din care călătorește. Majoritatea țărilor sunt listate verde, din care oamenii pot călători pentru călătorii neesențiale, iar călătorii complet vaccinați pot intra fără cerințe de testare.
Malta — începând cu 6 iunie, nu există cerințe obligatorii de carantină, dar oricine sosește în țară trebuie să dețină fie un certificat de vaccinare, un document de recuperare, fie un rezultat negativ al testului Covid-19.
Țările de Jos — există încă o interdicție de intrare în vigoare pentru toți călătorii care sosesc din afara UE/spațiul Schengen în Țările de Jos, cu excepția celor care pot dovedi că sunt vaccinați sau pot prezenta un certificat de recuperare.
Portugalia – oricine călătorește în Portugalia continentală ar avea nevoie fie de dovada vaccinării, fie de starea de recuperare, fie de un rezultat negativ al testulu . Cu toate acestea, Madeira și Azore și-au ridicat toate restricțiile, indiferent de statutul de vaccinare.
Slovacia — autoritățile slovace permit vizitatorilor care dețin un certificat de recuperare sau de vaccinare și, în unele cazuri mai rare, un rezultat negativ al testului.
Spania – țara a renunțat recent la cerința pentru călătorii care vin din interiorul UE/spațiul Schengen de a prezenta documente referitoare la statutul lor Covid-19. Cu toate acestea, din afara regiunii UE/SEE, călătorii trebuie să prezinte dovada vaccinării, recuperării sau un rezultat negativ al testului - fie PCR luată în 72 de ore, fie antigenul luat în 48 de ore. Vezi articolul inițial aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News