Data publicării:

Vaccinarea anti-COVID obligatorie a angajaților din mai multe sectoare, impusă în Rusia. Ce pățesc cei care refuză

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Vaccinarea anti-COVID obligatorie a angajaților din mai multe sectoare, impusă în Rusia / Foto: Pixabay
Vaccinarea anti-COVID obligatorie a angajaților din mai multe sectoare, impusă în Rusia / Foto: Pixabay

Rusia a impus vaccinarea obligatorie a angajaților din mai multe sectoare. 

Alegeri prezidentiale 2024

Autoritățile din patru regiuni rusești, inclusiv capitala Moscova, au decis vaccinarea obligatorie a cel puțin 60% dintre angajații din educație, sănătate, comerţ și alte sectoare care presupun interacţiunea cu mulţi oameni, transmite ProTv. Aceste măsuri stricte au fost impuse în zonele în care numărul de cazuri a crescut alarmant în ultima vreme din cauza variantei Delta a coronavirusului. 

Pe lângă Moscova, este vizată regiunea siberiană Kemerovo sau insula Sahalin, din Extremul Orient. Angajații care refuză să se vaccineze sunt trimiși acasă, iar companiile și instituțiile vor fi amendate.

„Am luat decizia să facem vaccinarea obligatorie pentru cel puțin 60% din angajații din anumite sectoare. Asta ne va permite să protejăm populația și să păstrăm.", a este anunțul făcut de Mikhail Mișustin, premierul Rusiei.

Dmitri Peskov a declarat că această măsură este una justificată în contextul în care evoluția pandemiei în Rusia nu este un favorabilă.

„Vorbim despre vaccinarea obligatorie în anumite sectoare ale economiei. La cum evoluează acest val al pandemiei, măsura e una justificată.”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Amenzi de 14.000 de dolari pentru cei care nu respectă măsura

Astfel, potrivit ordinului, companiile și instituțiile din retail, educație, sănătate, transport public, cosmetică, divertisment și din alte industrii care deservesc un număr mare de oameni sunt obligate să se asigure că cel puțin 60% din angajații lor sunt complet vaccinați. Oficialii ruși au anunțat că vor începe verificările la companii la jumătatea lunii iulie. Acesta este și termenul-limită până la care 60% dintre angajați trebuie să aibă cel puțin o doză de vaccin făcută. Cei care refuză  vaccinarea anti-COVID sunt trimiși acasă, iar companiile care nu respectă regula vor fi amendate cu până la 1 milion de ruble, adică echivalentul a 14.000 de dolari.

Deși Rusia a fost prima țară din lume care a anunțat crearea unui vaccin anti-COVID, Sputnik-V, în august 2020, pare că rușii nu s-au înghesuit să se vaccineze. În ultima vreme campania de vaccinare stagnează și mai mult. Până la începutul lunii iunie, doar 18 milioane de oameni, adică 12% din toată populația Rusiei, s-a vaccinat cu cel puțin o doză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel