Vaccin COVID. Cât este de eficient împotriva noilor tulpini. Dr. Radu Țincu, explicații
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels
Medicul Radu Țincu de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca a vorbit despre eficiența vaccinului anti-COVID în cazul noilor tulpini. 

"Pacienți care au fost infectați cu variante precedente e posibil să se reinfecteze"

"Neavând date suficiente, autoritățile nu pot face predicții și nu pot implementa măsuri coerente de stăpânire a acestei pandemii. Sunt și alte mutații vehiculate. Este chiar o mutație nouă, E484K, care este asemănătoare și a fost regăsită atât la varianta braziliană, cât și varianta britanică. Și ce știm despre aceste noi variante este că au o transmisibilitate ridicate pe de o parte, pe de altă parte se pune problema reinfecției.

Pacienți care au fost infectați cu variante precedente e posibil să se reinfecteze. Și, nu în ultimul rând, se pune problema rezistenței la anticorpi. Adică dacă suntem vaccinați sau am trecut prin boală este posibil ca aceste noi variante virale să fie mai rezistente în fața anticorpilor pe care i-am dobândit", a declarat medicul Radu Țincu, la Digi24, potrivit dcmedical.ro.

"Cel mai important element în perioada următoare"

"Până la acest moment, informațiile pe care le avem este că vaccinurile își păstrează în continuare eficiența și împotriva acestor variante virale. Însă vreau să vă spune de unde a venit această îngrijorare. Sunt în acest moment în studiu două vaccinuri - Novavax și Johnson&Johnson - care au fost realizate în SUA și Marea Britanie, testele, dar și în Africa de Sud. S-a observat o diferență foarte mare de eficiență.

Dacă pentru Novavax, în Marea Britanie eficiența e de 90%, în Africa de Sud este o eficiență redusă până la 60%. Același lucru l-am observat și la Johnson&Johnson. Dacă în SUA, eficiența este de 72%, în Africa de Sud eficiența este de 57%. Luând datele din Africa de Sud, cercetătorii au observat că 95% dintre pacienți aveau această nouă variantă și acest lucru a ridicat suspiciunea că e posibil să fie nevoie de o cantitate mai mare de anticorpi pentru a neutraliza aceste variante virale.

De aceea, din punctul meu de vedere, cel mai important element în perioada următoare este intensificarea campaniei de vaccinare pentru a ne asigura că într-o perioadă scurtă de timp cât mai mulți oameni vor avea anticorpi împotriva virusului SARS-CoV2.”, a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel