Va ceda România un sistem PATRIOT Ucrainei? Ciucă spune "că decizia va fi luată în CSAT"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Nicolae Ciucă spune că decizia privind eventuala cedare a unui sistem PATRIOT Ucrainei va fi luată în CSAT.

Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, spune că eventuala decizie de a ceda un sistem PATRIOT către Ucraina va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Liderul Partidului Naţional Liberal (PNL) a venit cu această precizare, după ce a fost întrebat cu privire la declaraţia de la Washington a preşedintelui Klaus Iohannis privind disponibilitatea de a ceda un asemenea sistem către ţara vecină, aflată acum în război cu Rusia, transmite Agerpres.

"Domnia sa a spus că este o solicitare care va fi analizată în CSAT. România este ţară de graniţă a Ucrainei. Ca atare, în momentul de faţă, sigur, avem patru sisteme PATRIOT şi în funcţie de evoluţia situaţiei operative şi în funcţie de ceea ce ar putea să se primească în schimbul unei asemenea capabilităţi, decizia va fi luată în CSAT", a răspuns Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului a adăugat că aceasta "e o chestiune absolut în responsabilitatea membrilor CSAT". "Eu cred că mesajul preşedintelui României a fost cât se poate de clar în această direcţie. Se va analiza şi în funcţie de situaţia concretă şi de detaliile de la momentul luării deciziei, vor determina modul în care se va lua decizia", a mai menţionat liderul PNL.


Ce declarase Klaus Iohannis la Washington



Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a afirmat pe 7 mai, după ce a fost primit la Casa Albă de către Joe Biden, că România va găsi o soluţie în privinţa cedării unui sistem PATRIOT Ucrainei.

"Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână în România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot (...) da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba", a precizat Klaus Iohannis atunci. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel