Privarea de somn poate duce la obezitate. Risc ridicat de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2
Cercetările Clinicii Mayo au descoperit că lipsa de somn poate duce la creșterea cu 9% a grăsimii abdominale și la creșterea cu 11% a grăsimii în organele abdominale.
Mulți oameni au obiceiul de a sta până târziu în zilele noastre, dar mulți dintre ei nu știu că cele mai recente cercetări au confirmat că privarea de somn poate duce la o creștere a grăsimii în burtă și în organele abdominale.
Un comunicat de presă emis de Spitalul Chung Shan din orașul Taipei spune că o treime dintre adulții americani au problema insomniei, deoarece cei mai mulți dintre ei petrec mult timp pe rețelele de socializare și vizionează videoclipuri pe internet. Se poate deduce că, cu cât oamenii rămân treji mai mult, cu atât mănâncă mai mult, dar activitatea lor fizică nu crește, ceea ce poate duce la consecințe negative.
Medicul obstetrician-ginecolog al Spitalului Chung Shan Wang Ling (王羚) a declarat în comunicatul de presă că cercetările efectuate de Clinica Mayo din SUA au confirmat că chiar și participanții tineri, slabi și sănătoși la studiu ar crește ușor în greutate și ar avea o creștere a grăsimilor în burtă ca urmare a ingerării mai multor calorii după ce a experimentat o perioadă de privare de somn.
Creșterea grăsimii se acumulează în mare parte în jurul organelor abdominale și nu sub piele, așa cum se credea greșit în trecut. Chiar și în perioada de recuperare, când oamenii își revin după insuficiența de somn, ingeră mai puține calorii și pierd în greutate, grăsimea din organele lor va crește în continuare, a adăugat Wang.
Cercetarea Clinicii Mayo a constatat că privarea de somn poate duce la o creștere cu 9% a grăsimii abdominale și la o creștere cu 11% a grăsimii în organele abdominale. Acumularea de grăsime în organe crește șansele de obezitate, boli cardiovasculare și sindrom metabolic, care la rândul lor cresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2, scrie Taiwan News.
O oră în natură, efecte nebănuite asupra creierului și sănătății mintale
Istoria umanității s-a desfășurat în mare parte într-un cadru bucolic, cu savane întinse și văi împădurite. Prin comparație, orașele reprezintă un nou tip de habitat radical, unul care, în ciuda numeroaselor sale avantaje, ne afectează adesea sănătatea mintală. Cercetările au legat mediile urbane de un risc crescut de anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mintală, inclusiv schizofrenia.
Din fericire, cercetările sugerează și o soluție: vizitarea sălbăticiei, chiar și pe termen scurt, ea fiind asociată cu o serie de beneficii pentru sănătatea mentală și fizică, inclusiv scăderea tensiunii arteriale, reducerea anxietății și a depresiei, o stare de spirit îmbunătățită, o mai bună concentrare, un somn mai bun, memorie mai bună și o vindecare mai rapidă.
Cercetările arată că amigdala din creier este mai puțin activată în timpul stresului la locuitorii din mediul rural față de locuitorii orașului, dar asta nu înseamnă neapărat că viața rurală provoacă acest efect. Poate că este opusul, iar oamenii care au în mod natural această trăsătură sunt mai predispuși să trăiască la țară.
Pentru a răspunde acestei întrebări, cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană au conceput un nou studiu, de data aceasta cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News