Data actualizării:
Data publicării:

Efectele COVID-19 asupra economiei. Năsui, propuneri din USR

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Claudiu Năsui, deputat USR, propune cinci măsuri pentru diminuarea efectelor pe care le-ar putea avea epidemia de coronavirus asupra economiei României. 

Preşedintele USR Bucureşti, deputatul Claudiu Năsui, propune Guvernului cinci măsuri pentru a diminua efectele COVID-19 asupra economiei, printre acestea numărându-se plata la timp a concediilor medicale de către CNAS, prelungirea perioadei în care firmele îşi pot achita impozitele, încurajarea muncii de acasă, scrie Agerpres. 

"CNAS trebuie să plătească concediile medicale ale tuturor angajaţilor care intră în concediu medical în avans. CNAS este deja sub obligaţia să facă asta, dar este faimos pentru întârzierile exagerate cu care decontează aceste sume către întreprinderi. Practic, firma plăteşte concediile medicale, după care trebuie să aştepte să i se deconteze banii de la CNAS. Criza fiind gravă, ar trebui să plătească direct CNAS pentru aceste concedii medicale", a precizat Năsui, conform unui comunicat de presă.

Credit fiscal pentru mediul privat

În al doilea rând, deputatul, membru al Comisiei pentru buget, susţine forme de credit fiscal pentru pierderile cauzate de COVID-19 în cazul mediului privat.

"Dacă atunci când mediul privat creşte, statul câştigă, atunci când mediul privat suferă, ar trebui statul să ajute prin forma de credit fiscal pentru pierderile cauzate de COVID-19. Povara economică cauzată de COVID-19 nu trebuie să rămână doar asupra mediului privat", a susţinut el.

Perioade prelungite pentru plata impozitelor 

În al treilea rând, Năsui declară că statul trebuie să prelungească perioadele în care se pot plăti impozitele, astfel încât mediul privat "să nu fie strâns cu uşa" între plăţile uzuale pe care trebuie să le facă - furnizori, salarii, rate bancare, etc. - şi plata impozitelor.

A patra măsură se referă la măsuri preventive anticoronavirus pe care întreprinderile ar putea să le implementeze, de exemplu munca de acasă, acolo unde este posibil. Pentru a încuraja aceste măsuri, deputatul pledează pentru o schemă de facilităţi fiscale care să susţină prevenţia la locul de muncă.

"Pentru a face toate măsurile de mai sus, trebuie să facem din combaterea epidemiei de coronavirus o prioritate bugetară. Concret, trebuie să oprim toate creşterile de cheltuieli în afară de cele legate de coronavirus. Epidemia aceasta va avea efecte. Este în puterea statului să atenueze costurile asupra economiei şi să uşureze povara asupra mediului privat", a explicat Năsui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel