România: - confirmate, - vindecate, - decese
Scrie-ne pe WhatsApp
sau sună-ne 0772.264.642 (L - V, 09:00 - 18:00)
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Conținutul articolului îl regăsiți mai jos.
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 30 iun, 12:43
A PICAT! USR, înfrângere în Parlament pe Legea anti-fumat
scrumiera tutun tigarete
Camera Deputaților a respins marți, în calitate de for decizional, proiectul legislativ depus de USR care prevede interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi similare, introducerea contribuţiei pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun, dar și introducerea noţiunii de „produs similar produselor din tutun”, pentru a reglementa şi acele produse utilizate ca substitut al fumatului – ţigara electronică sau dispozitivele de încălzire a tutunului.

Legea a fost respinsă cu 233 de voturi ”împotrivă”, 29 de voturi ”pentru” și 23 de abțineri. PSD și PNL nu au mai susținut actul normativ în Camera Deputaților, deși printre inițiatorii propunerii legislative se numără parlamentari de la toate partidele. Reprezentanții USR îi acuză pe liberali și social-democrați de aranjament cu industria tutunului.

Inițiativa legislativă mai prevedea eliminarea publicităţii produselor din tutun şi produselor similare la punctele de vânzare, cu excepţia magazinelor special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse, interzicerea acţiunilor de promovare a produselor din tutun, cu excepţia magazinelor special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse, precum și interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi similare.

Ce mai prevedea proiectul

 

De asemenea, proiectul mai prevede interzicerea fumatului în vehiculele în care se afla minori şi femei însărcinate, introducerea posibilităţii ca persoanele cu afecţiuni psihice internate în unităţi sanitare, în baza unei hotărâri emisă de o instanţă de judecată să poată fuma doar în spaţii special amenajate, în exteriorul clădirilor, cu respectarea condiţiilor tehnice, introducerea contribuţiei pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun, conform redefinirii acestora.

"În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor 3 comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea proiectului de Lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun având în vedere că Directiva Uniunii Europene 2015/1535 transpusă prin Hotărârea Guvernului nr.1016/2004 impune parcurgerea procedurii de notificare a Comisiei Europene prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Această procedură de notificare nu a fost realizată, ceea ce, conform jurisprudenţei Curţii de justiţie a Uniunii Europene, ar determina inopozabilitatea prevederilor legii faţă de terţi în eventualitatea unui litigiu", se arată în raportul comisiilor de specialitate. 

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
DCNewsTV.ro - Ultimele materiale video
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro