„USR e imaginea României”, spune Bulai. Comparația cu AUR și asumarea locului III
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Facebook USR
Foto: Facebook USR
Sociologul Alfred Bulai a explicat problemele pe care le are USR cu asumarea poziției în ierarhia politică a României.

„PSD și PNL nu se laudă cu democrația de partid, au limitele lor. În schimb, la USR, parcă se dumiresc apele. Au avut o perioadă lungă, de un an și ceva, de convalescență. Acolo ei încă cochetează cu ideea hrănită de unii din PNL că viitorul este al alianței USR – PNL, motiv pentru care observăm că nu critică chiar așa pe bune. Se dezic un pic de PSD, nu de PNL, e un balet complicat. Ei n-au înțeles că politica înseamnă să dai cu pumnul în masă și să-ți spui punctul de vedere.

Cătălin Drulă nu e nici genul care să rupă ecranul, să te facă să zici «Dacă vine ăsta la putere, nu știu ce se întâmplă în România». Așa că au o dramă identitară, de adolescent care nu știe ce vrea să fie în viață. Ar vrea să facă aeronautica, dar i-ar plăcea și să fie dresor de câini. E greu când îți definești rolul al treilea. Ei sunt imaginea României într-un fel. Ei vor să facă o figură frumoasă.

Când te duci la Campionatul Mondial, așa ar fi normal, să zici că vrei să câștigi turneul. Chiar dacă ești penibil că ești din Africa, de nu știu unde, deși uite exemplul Marocului. Noi vrem să facem o figură frumoasă. Mă, când vrei să fii doar o rotiță, să influențezi guvernarea, să ajuți, nu să conduci, atunci nu prea merge”, a explicat sociologul Bulai.

Teoria lui Vâlcu despre izolarea partidului

„Cu cât mergi pe o nișă, cu atât ești mai limitat în extindere. Dacă tu contrazici puternic majoritatea, nu te acceptă și adio. Cei care vor să schimbe cu adevărat ceva trebuie să meargă din aproape în aproape. Trebuie să exprimi opinii care pot fi îmbrățișate și de ceilalți. Altfel, dacă te duci ca berbecul, vezi totul doar alb și negru... atunci nu reușești. Dacă blochezi hidrocentrale, spui numai iarbă, iarbă, iarbă...”, a răspuns Val Vâlcu.

AUR, cu aceeași filosofie cu USR din vremea anti-Dragnea

„AUR a fost mai deștept. A luat-o împotriva cu vaccinul, pandemia, restricțiile. Evident, într-o țară în care cea mai mare parte nu s-a vaccinat, cum poți să crezi că nu ai un spațiu de creștere? Mulți au susținut atunci AUR fără să aibă vreo tangență cu ideologia lor. Erau unii care vorbeau cu tine. Așa a pățit și USR cu nișa anti-PSD și anti-Dragnea. Era un spațiu imens de creștere pentru că deja era o sațietate pe zona asta chiar și la PSD, ei spuneai că nu e nimeni etern, așa cum ai venit poți să și pleci. Trebuie să știi să te retragi, fie vorba între noi. Uite, Margaret Tatcher s-a retras singură, n-a dat-o nimeni jos”, a conchis Alfred Bulai.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel