Ursula von der Leyen avertizează ce va veni după coronavirus
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marţi că ''schimbarea climatică este marea criză după coronavirus'' şi a semnalat că, după pandemie, nu se mai poate reveni la normalitate din punct de vedere al energiei, transmite EFE.

'Schimbarea climatică este marea criză de după coronavirus. După pandemie nu există posibilitatea de a ne întoarce la activitatea economică având la bază combustibili fosili şi în detrimentul climei şi al mediului înconjurător, a declarat Von der Leyen, care a luat cuvântul la ceremonia de deschidere a Dialogului pentru Tranziţia Energetică de la Berlin, care se desfăşoară online în acest an.

Şefa executivului european a trecut în revistă planurile Bruxellesului în domeniul climei şi mediului înconjurător pentru acest an şi a subliniat obiectivul ambiţios al UE de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% până în 2030 şi de a obţine neutralitatea climatică până în 2050.

Obiectivele noastre sunt ambiţioase, dar fezabile, a subliniat Ursula von der Leyen, care a vorbit despre o modernizare sistemică până la atingerea sustenabilităţii, informează Agerpres.

Printre iniţiativele Comisiei Europene se numără actualizarea întregii legislaţii comunitare pentru a o alinia la obiectivul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, precum şi pentru a extinde şi consolida piaţa carbonului. CO2 trebuie să aibă un preţ, pentru că nu mediul înconjurător trebuie să plătească preţul, a apreciat şefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen vrea taxe vamale pentru importurile de produse fabricate fără criterii sustenabile



În plus, Von der Leyen s-a referit şi la impunerea de taxe vamale pentru importurile de produse fabricate fără criterii sustenabile. Acest mecanism de ajustare a CO2 este soluţia preferată în cadrul Comisiei Europene pentru a evita concurenţa neloială în domeniul mediului înconjurător, a argumentat ea.

Obiectivul este de a se evita ca produse din ţări terţe, ieftine pentru că nu îndeplinesc criteriile de mediu ale UE, să intre pe piaţa comună şi să distrugă munca grea a blocului comunitar în acest domeniu.

Şefa executivului UE a amintit că o treime din valoarea pachetului comun de recuperare postcriză, în sumă de 1,8 miliarde de euro, o reprezintă investiţiile verzi. Vrem să reconciliem modul de a produce şi de a face comerţ cu sănătatea planetei noastre. Ceea ce este bun pentru planetă este bun pentru economie şi pentru toţi, a apreciat ea.

Von der Leyen a subliniat totodată potenţialul hidrogenului ca energie, pe care l-a numit mediul perfect către neutralitatea climatică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel