Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Uraganul Milton a lăsat în urmă prăpăd: Tornadele surori au distrus case. 2 milioane de gospodării, în blackout

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik, imagine cu rol ilustrativ
foto: Freepik, imagine cu rol ilustrativ

Uraganul Milton se mai potolește, deși pericolul nu a trecut.

Furtuna a ajuns în apropiere de Siesta Key, la sud de Tampa Bay. Au fost confirmate cel puțin 19 tornade, desprinse din Milton, care au făcut praf mai multe case din mai multe regiuni. Cele mai multe decese au fost raportate în orașul de pe coasta de est a Floridei.

A făcut ravagii pe coasta de vest a Floridei

Uraganul Milton a spulberat joi statul Florida, după ce a ajuns pe coasta de vest cu câteva ore mai devreme. A venit la pachet cu mai multe tornade-surori care au distrus case și au provocat pene de curent în aproape 2 milioane de gospodării, potrivit Reuters.

Furtuna a ajuns pe uscat în jurul orei 20:30. EDT (0030 GMT) miercuri, ca uragan de categoria 3, cu vânt maxim susținut de 120 de mile pe oră (195 km/h) lângă Siesta Key, a anunțat Centrul Național pentru Uragane din SUA.

Până joi, la primele ore din zi, viteza vântului s-a redus la o valoare încă periculoasă de 90 mph (150 km/h), făcându-l pe Milton într-un uragan de categoria 1, cu ploi abundente și valuri de furtună dăunătoare. Uraganul s-a manifestat la aproximativ 45 mile (75 km) vest-sud-vest de Cape Canaveral, unde se află Stația Forțelor Spațiale a NASA.

A fost instituită stare de alertă

O situație de urgență prin inundații a intrat în vigoare pentru zona Tampa Bay, inclusiv orașele Tampa, St. Petersburg și Clearwater, a comunicat Centrul pentru uragane, Sankt Petersburg primind deja 16,6 inchi (422 mm) de ploaie miercuri. Milton a lovit violent în Siesta Key, un oraș insular cu aproximativ 5.400 de locuitori în largul Sarasota, la aproximativ 60 de mile (100 km) sud de zona metropolitană Tampa Bay, care găzduiește peste 3 milioane de oameni.

Guvernatorul Ron DeSantis a spus că speră că Tampa Bay, odată văzut ca un potențial ochi de taur, ar putea evita pagube majore și că cel mai rău dintre valuri de furtună prezisă ar putea fi evitat prin simplu fapt că vârtejul a venit înainte de maree înaltă. Meteorologii au spus că apa de mare ar putea încă să se ridice până la 4 metri.

DeSantis a raportat că Milton a dat naștere la cel puțin 19 tornade care au provocat pagube în numeroase județe, distrugând aproximativ 125 de case, majoritatea case mobile. „În acest moment, este prea periculos să evacuezi în siguranță, așa că trebuie să te adăpostești pe loc și să te agățești”, a spus DeSantis.

Cel puțin două decese au fost raportate într-o comunitate de pensionari în urma unei presupuse tornade în Fort Pierce, pe coasta de est a Floridei, a raportat NBC News, citându-l pe șeriful din comitatul St. Lucie Keith Pearson. Pearson estimează că 100 de case au fost distruse în județul unde aproximativ 17 tornade au lovit din plin, a spus NBC.

Potrivit PowerOutage.us, peste 2 milioane de case și întreprinderi din Florida au rămas fără curent. Era de așteptat ca furtuna să traverseze peninsula Florida peste noapte și să iasă în Atlantic, încă cu forță de uragan, joi. Se estimează că Milton va menține intensitatea uraganului în timp ce traversează Florida mai târziu, joi dimineață, dar după ce s-a mutat în Atlantic este probabil să-și piardă treptat caracteristicile tropicale și să se slăbească încet, a adăugat Centrul pentru uragane.

O mare parte din sudul Statelor Unite s-a confruntat cu forța mortală a uraganului Helene, în timp ce a parcurs o zonă populată în Florida și alte câteva state. Se preconizează că ambele furtuni vor cauza pagube de miliarde de dolari. Președintele american Joe Biden a fost informat de autoritățile de urgență cu privire la impactul inițial al uraganului, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Măsuri suplimentare de protecție pentru animalele de la Zoo

Toate animalele de la zoo, inclusiv elefanți africani, flamingo din Caraibe și hipopotami pigmei, au scăpat tefere după ce Milton a ajuns în Tampa. Aproape un sfert din benzinăriile din Florida au rămas fără combustibil miercuri după-amiază.

Agenția Federală pentru Managementul Urgențelor a mutat în zonă milioane de litri de apă, milioane de alimente și alte provizii și personal. "Niciun astfel de ajutor nu va diminua eforturile de recuperare pentru uraganul Helene", a declarat miercuri mai devreme administratorul agenției, Deanne Criswell.

Camioanele au circulat 24 de ore pe zi pentru a curăța resturile lăsate în urmă de Helene înainte ca Milton să le transforme în proiectile periculoase, a spus DeSantis. Aproximativ 9.000 de angajați ai Gărzii Naționale au fost mobilizați în Florida, pregătii să sprijine eforturile de recuperare, la fel ca și 50.000 de lucrători ai rețelei de energie electrică pentru a anticipa întreruperi de curent, a spus DeSantis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel