Unor bărbați le place (și cred că este convenabil) să fie considerați incompetenți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la RODNAE Productions: Pexels
Fotografie de la RODNAE Productions: Pexels
Se numește incompetență strategică și înseamnă să te prefaci că nu ești capabil să faci ceva.

De la cumpărături zilnice la cumpărături pentru ocazii speciale: în loc să recunoască sincer că nu vor să o facă, se prefac că nu sunt capabili să o facă. Și da, 99% dintre incompetenții strategici sunt bărbați.

Dar ce este incapacitatea strategică?

Este o situație în care o persoană se preface că nu poate face ceva pentru a evita să o facă. Poate implica orice sarcină dar se manifestă de obicei în viața casnică, (cum ar fi rolul de îngrijire a căminului și familiei), dând naștere la inegalități de gen.


Poate fi folosită ca tactică de manipulare (în acest caz vorbim de incompetență armată) deși mai des este un fapt care apare la nivel subconștient.
Uneori, persoana în cauză nici măcar nu este conștientă că este vinovată de incompetență strategică și că și-a forțat partenerul să facă totul el însuși.

Singurul motiv pentru care vorbim aproape exclusiv la masculin este legat de faptul că o altă persoană decât un bărbat se mândrește rareori că este considerată incapabilă.


Pe scurt, mulți bărbați sunt fericiți să pară incapabili doar să se elibereze de angajamente de diferite tipuri: cheltuieli, diverse comisioane, atenție față de ceilalți.

"Nu pot face"

Dacă te-ai gândit vreodată să-i ceri partenerului să pregătească prânzul, să schimbe scutecul copilului sau să cumpere diverse lucruri, dar o voce din cap te-a îndemnat să o faci singur, fără să-i spui nimic, pentru că în adâncul sufletului știi că ești o victimă a incompetenței strategice.

Incompetența strategică se referă la prefacere: ar putea fi pentru că nu vrei să golești mașina de spălat vase spunând că știi unde merg lucrurile sau punând masa greșit intenționat, astfel încât să nu fii mai solicitat niciodată, potrivit Al Femminile.

Este o strategie pe care atât bărbații, cât și femeile sunt capabili să o folosească în mod egal și este o atitudine care prinde rădăcini în personalitatea cuiva la o vârstă foarte fragedă. Este poate cea mai bună strategie să nu te implici în lucruri mai ales în gestionarea acasă.


Chiar și copiii știu să folosească tehnica incompetenței strategice: un copil poate învăța că poate evita să-și facă curățenia în cameră dacă de acea dată o face - la cerere - o face greșit. El știe că cineva, probabil un părinte sau o persoană de serviciu, o va face pentru el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel