Data publicării:
Universitatea București propune eliminarea exceptării demnitarilor de la examinarea plagiatului de către comisiile de etică
Universitatea din București propune eliminarea exceptării demnitarilor de la examinarea malpraxisului academic de către comisiile de etică universitare și îmbunătățirea cadrului legislativ în ceea ce privește validarea lucrărilor cu caracter științific realizate în regim de detenție.
Propunerile vor fi avansate Ministerului Educației și Cercetării Științifice de către Universitatea din București.
"Ce ne-a determinat în primul rând să facem noi comisia de Etică și în special Universitatea din București aceste propuneri este faptul că observăm că viața publică românească în care mediul academic, evident că are partea sa, este tot mai supusă în ultima perioadă unor presiuni , unor malformări care afectează credibilitatea Universității în ansamblu, vulnerabilizează categorii profesionale și pun sub semnul întrebării chestiuni precum 'de ce demnitarii sunt exceptați de la analiza, în cazul plagiatului, de către Comisiile universitare de etică'. De ce ei sunt scoși în afara cadrului universitar, adică acel cadru care le-a favorizat și certificat titlul de doctor în domeniul respectiv sau de ce e posibil ca o persoană aflată în detenție pentru că publică o lucrare științifică să primească o reducere a pedepsei cu 30 de zile", a afirmat joi președintele Comisiei de etică a Universității, Marian Popescu, într-o conferință de presă.
Citește și: Cum se apără Gigi Becali de acuzațiile de plagiat
Potrivit acestuia, se pune întrebarea pe ce temei legal a fost stabilit faptul că numai Consiliul Național de Etică (CNE), care este un consiliu consultativ al Ministerului Educației, are dreptul să se ocupe de demnitari atunci când există suspiciuni de plagiat, adăugând că trebuie modificat cadrul legislativ al CNE.
Marian Popescu a precizat că propunerea Universității din București este eliminarea paragrafului din Ordonanța 28/2011 care exceptează pe demnitari de la examinarea de către comisiile de etică.
Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a susținut că intenția Universității este să transmită Parlamentului această propunere care ar putea fi însușită de către un parlamentar pentru a face o ințiativă parlamentară.
Vicepreședintele comisiei de etică Dumitru Sandu a explicat că "s-au creat o serie întreagă de practici care sunt extrem de contraproductive pentru mediul intelectual".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News