Data publicării:
Uniunea Europeană plafonează importurile agricole din Ucraina: Păsările de curte, ouăle, porumbul și ovăzul afectate
Uniunea Europeană (UE) a ajuns la un acord miercuri pentru a limita unele importuri agricole din Ucraina, care beneficiază de scutiri de taxe vamale, printre care ouăle, puii, zahărul, dar și ovăzul, porumbul și mierea, într-o încercare de a calma furia sectorului agricol, dar fără a include grâul în mecanism - ceea ce organizațiile agricole consideră "inacceptabil".
Acordul încheiat în cursul nopții între statele membre ale UE și Parlamentul European prelungește pentru încă un an, începând din iunie, excepția generală de taxe vamale acordată Ucrainei din 2022 pentru a sprijini Kievul după invazia rusă, relatează France24.
Dar de data aceasta, UE asociază excepția de taxe vamale cu "mecanisme de salvare" care vizează produse "particular de sensibile", printre care unele cereale, dar nu și grâul și orzul, așa cum cereau eurodeputații.
Textul "prevede o frână de urgență pentru carne de pasăre, ouă și zahăr", precum și "ovăz, porumb, fulgi (preparare din cereale decorticat, n.r.) și miere", precizează Parlamentul European.
Importurile scutite de taxe vamale pentru aceste produse vor fi, de facto, plafonate la nivelurile medii importate de UE în 2022 și 2023, niveluri care, depășite, vor impune automat reintroducerea taxelor vamale.
Agricultorii europeni acuză influxul de produse ucrainene că afectează prețurile locale, în special în țările riverane, și creează o concurență "neloială", din cauza neîndeplinirii unor anumite standarde (mărimea fermei, produse fitosanitare...).
În timp ce, chiar și în timpul războiului, Ucraina își menține imensele capacități de producție, acest dosar alimentează furia agricolă în UE - în special în Polonia, unde agricultorii blochează punctele de trecere de la frontieră cu Ucraina și Germania.
Pentru a răspunde la preocupări, Comisia Europeană a propus să prelungească excepția de taxe vamale, dar prevăzând "măsuri corective" care pot fi adoptate rapid în caz de "perturbări semnificative" pe piață, chiar dacă acestea vizează doar un singur stat membru.
Eurodeputații au votat masiv săptămâna trecută pentru a cere extinderea acestei plafonări la cereale (grâu, orz, ovăz, porumb) și la miere.
Eurodeputații doreau, de asemenea, calcularea perioadei de referință pe baza mediei din trei ani (2021-2023). Organizațiile agricole critică faptul că plafonarea corespunde volumelor foarte mari din ultimii doi ani care au stat la baza crizei.
"Fără schimbarea anului de referință și fără includerea directă a grâului, (acordul) nu răspunde preocupărilor producătorilor și rămâne deci inacceptabil", a reacționat Christiane Lambert, liderul Copa-Cogeca, organizația majoritară a sindicatelor agricole europene.
"Există câteva progrese, dar nu sunt suficiente (...) există o problemă cu grâul", a regretat miercuri ministrul francez al Agriculturii Marc Fesneau, asigurând că "munca va continua (pentru că) nu suntem în punctul final".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News