Data publicării:
Uniunea Europeană nu renunță complet la pesticidele chimice pentru salvarea albinelor
Comisia Europeană nu va propune o nouă reglementare a pesticidelor pentru salvarea albinelor, în ciuda unei Iniţiative a cetăţenilor europeni (ICE) semnată de peste un milion de oameni din cele 27 de ţări ale Uniunii.
Susţinătorii iniţiativei cer eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035, refacerea biodiversităţii în ecosisteme şi o reformă a sectorului agricol pentru a favoriza culturile la scară mică, diversificate şi durabile, aşa cum explică pentru Euronews iniţiatorul iniţiativei, Martin Dermine.
"Există o corelaţie puternică între starea de sănătate a albinelor, cea a mediului, expunerea cetăţenilor la pesticide şi sănătatea fermierilor. Aşa că această iniţiativă cetăţenească va ajuta cu siguranţă albinele, deoarece sunt primele afectate de pesticide. Reducerea pesticidelor va fi bună atât pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale, cât şi pentru cetăţenii care le ingerează în alimentele pe care le cumpără şi le mănâncă", explică Martin Dermine, potrivit Rador care citează it.euronews.com.
O treime din speciile de insecte polenizatoare sunt pe cale de dispariţie în Europa: o problemă majoră pentru ecosistem, având în vedere că 80% dintre culturi şi plante sălbatice depind de aceste animale.
Comisia este de acord cu scopul iniţiativei, însă nu va propune nicio legislaţie nouă, concentrându-se în schimb pe cea deja prezentată şi aflată în curs de negociere între statele membre, care urmăreşte ca până în 2030 să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor chimice. Cea privind protecţia albinelor este a şaptea iniţiativă cetăţenească europeană examinată de Comisie, care are obligaţia de a răspunde fiecărei cereri cu cel puţin un milion de semnături în şapte state membre.
Citește și:
Vești proaste pentru apicultorii români: Familii întregi de albine, ucise de un virus. "Până în aprilie, mai pot fi surprize"
Apicultorii din judeţul Hunedoara, dar nu numai ei, trebuie să facă faţă problemelor apărute peste iarnă în stupine. Un parazit a afectat populaţiile de albine acolo unde tratamentele nu au fost aplicate la timp şi corect. Din păcate, foarte multe familii de albine au murit din cauza parazitului denumit Varroa jacobsoni, spune vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb.
"Din păcate, avem probleme la nivel de judeţ şi nu numai la nivel de judeţ. La nivel de ţară, în primul rând, anul trecut a fost o infestaţie foarte mare cu Varroa jacobsoni. Apicultorii, în timpul verii, au susţinut că nu există infestaţie, că familiile sunt foarte puternice şi au minimalizat şi tratamentele şi le-au început târziu. Foarte multe familii, la ora asta, au dispărut, așadar au murit foarte multe familii. Din estimări, cam 20% din efective s-au cam dus. Iarna nu s-a terminat încă, până în aprilie mai pot fi surprize", spune Tiberiu Korb, potrivit Rador. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News