Data publicării:

Uniunea Europeană impune sancțiuni Rusiei pentru încălcarea gravă a drepturilor omului

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @rosshelenphoto
FOTO: Freepik @rosshelenphoto
Consiliul European a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva unor figuri judiciare ruse pentru încălcări ale drepturilor omului, inclusiv pentru detenția activistului Vladimir Kara-Murza.

La 29 ianuarie, Consiliul European a anunțat noi sancțiuni îndreptate împotriva unei agenții a „Ligii Ruse a Internetului Sigur”, cunoscută pentru cenzurarea internetului, împreună cu persoane cheie legate de "grave încălcări ale drepturilor omului".

Declarația Consiliului a evidențiat rolul Ligii Internetului Sigur în sprijinirea practicilor de cenzură ale guvernului rus. Agenția, condusă de președinta Ekaterina Mizulina, a fost acuzată de "abuzuri grave și sistematice ale libertății de opinie și exprimare", spune euromaidanpress.

În lista sancțiunilor se regăsesc și trei persoane din sistemul judiciar rus. Acești indivizi sunt identificați ca responsabili pentru încălcări ale drepturilor omului, inclusiv arestarea arbitrară și detenția figurilor de opoziție și a jurnaliștilor. Printre cei detenți se numără activistul de opoziție Vladimir Kara-Murza, care se confruntă cu o condamnare la închisoare de 25 de ani.

Decizia UE de a impune aceste sancțiuni este o reacție la "deteriorarea continuă a situației drepturilor omului din Rusia", așa cum a fost afirmat în anunțul Consiliului European.

"Cei incluși în regimul de sancțiuni sunt supuși unui îngheț al activelor, iar furnizarea de fonduri sau resurse economice, direct sau indirect, lor sau în beneficiul lor, este interzisă. În plus, se aplică o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele naturale enumerate", se arată în declarație.

Într-un context mai amplu, Consiliul European a condamnat restricțiile tot mai mari ale Rusiei asupra libertăților civile. "UE condamnă ferm extinderea severă a legislației restrictive și represiunile sistematice împotriva societății civile și a apărătorilor drepturilor omului în Rusia", a declarat Consiliul, subliniind represiunea în curs împotriva mass-media și a opoziției politice.

Ekaterina Mizulina, șefa organizației, este fiica politicianului rus Elena Mizulina. Aceasta este cunoscută pentru eforturile sale legislative controversate în Rusia și a fost anterior sancționată de SUA și Canada.

În răspuns la sancțiuni, Mizulina și-a exprimat angajamentul neclintit față de țara sa și a minimalizat importanța călătoriilor în afara Rusiei. Ea a acuzat Consiliul European că susține elemente dăunătoare și a recunoscut cu mândrie continuarea tradiția familiei sale de a susține "valorile tradiționale rusești".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel