Data publicării:

Uniunea Europeană cumpără 100.000 de vaccinuri pentru combaterea variolei maimuței

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

UE va cumpăra 110.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuţelor, iar primele livrări vor fi făcute la sfârşitul lunii iunie, anunţă Reuters.

Uniunea Europeană semnează marţi un acord cu un producător pentru furnizarea a aproximativ 110.000 de doze de vaccinuri împotriva variolei maimuţei. Primele doze vor fi livrate la sfârşitul lunii iunie, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

În timpul unei reuniuni a miniştrilor sănătăţii din UE, care a avut loc marţi la Luxemburg, Kyriakides a anunţat că vaccinurile vor fi cumpărate cu fonduri europene şi apoi vor fi livrate statelor UE.

Oficialii Comisiei au spus că numele producătorului de vaccinuri va fi dezvăluit în scurt timp. Recent, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din blocul comunitar a anunţat că se află în discuţii cu firma daneză de biotehnologie Bavarian Nordic (BAVA.CO) cu privire la extinderea utilizării vaccinului Imvanex.

Acesta este utilizat pentru variolă şi ar putea fi folosit şi pentru variola maimuţei. Unele state UE, printre care Germania şi Spania, au făcut propriile comenzi de vaccinuri împotriva variolei maimuţei.

Conform comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, UE a înregistrat 900 de cazuri de variolă a maimuţei.

Primul caz de variola maimuței diagnosticat în România

A apărut primul caz de variola maimuței în România.

"Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței", transmite Ministerul Sănătății.

Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că variola maimuței s-a transmis „de ceva timp” fără a fi detectată.

"Investigațiile sunt în desfășurare, dar apariția bruscă a variolei maimuțelor în multe țări în același timp sugerează că este posibil să fi existat o transmitere nedetectată de ceva timp”, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, reporterilor, la începutul lunii.

De când Marea Britanie a raportat pentru prima dată un caz confirmat de variolă a maimuței, pe 7 mai, peste 550 de cazuri confirmate de boală au fost verificate în 30 de țări din afara țărilor din Africa de Vest și Centrală, unde este endemică, a spus OMS.

Rosamund Lewis, expertul de top al agenției de sănătate a ONU, a spus că apariția atâtor cazuri în mare parte din Europa și în alte țări în care nu a fost până acum „este în mod clar un motiv de îngrijorare și sugerează transmiterea nedetectată pentru o perioadă”.

"Nu știm dacă sunt săptămâni, luni sau, eventual, câțiva ani de zile”, a spus ea, adăugând că „nu știm cu adevărat dacă este prea târziu pentru a stopa răspândirea”.

Variola maimuței este legată de variola care a ucis milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an înainte de a fi eradicată în 1980.

Diferența dintre COVID și variola maimuței. Dr. Marinescu: Vorbim de un virus care se transmite greu

În România a fost confirmat primul caz de variola maimuței. Cum se manifestă și ce măsuri trebuie luate pentru a evita infectarea cu acest virus.

Confirmarea primului caz de variola maimuței, în România, la o persoană care a călătorit în străinătate, atrage atenția cu privire nu doar la modul de transmitere, care se realizează prin ”contact direct și prelungit”, cât mai ales asupra măsurilor pe care populația trebuie să le ia pentru a se feri de infectarea cu acest nou virus.

De altfel, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical, câteva dintre măsuri, dar și diferențele privind transmiterea variolei maimuței.

”Diferența este foarte mare. Vorbim de un virus care se transmite greu de la om la om, este vorba de un contact prelungit și un contact direct, deci de un focar de familie. Cele mai multe dintre situații înseamnă forme ușoare, care sunt autolimitante și care se rezolvă cu o recuperare completă, de la câteva zile până la câteva săptămâni”, a spus medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical.

De altfel, acesta a ținut să sublinieze că nu intră în discuție niciun plan de restricție așa cum a fost în cazul noului coronavirus.

”Variola maimuței, în Africa este de foarte mult timp, cazuri izolate am avut în Europa, ceva mai multe acum, și probabil de aici este și atenția sporită și este foarte bine că suntem în observație, dar nu au fost nici cazuri grave, nici decese în afara Africii”, a mai spus specialistul.

Primul caz de variola maimuței, diagnosticat în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel