Data publicării:

Ungaria va permite tranzitul cerealelor din Ucraina, dar îşi va proteja fermierii: Livrările se vor face „într-o manieră controlată"

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
foto pexels/pixabay
foto pexels/pixabay
Ungaria va continua să permită tranzitul cerealelor din Ucraina, asigurându-se însă că plecarea acestor livrări se face "într-o manieră controlată", a declarat miercuri seara ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, la finalul discuţiilor care au avut loc la Bruxelles.  

Într-o declaraţie pentru agenţia MTI, Istvan Nagy a precizat că se poartă discuţii cu privire la alte produse asupra cărora ar putea fi extinsă actuala interdicţie de import, pe lângă grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va adopta, în regim de urgenţă, "măsuri preventive" la grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă, ca urmare a unei plângeri comune formulate la finele lunii martie de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Această plângere a fost urmată, săptămâna trecută, de decizia Poloniei şi Ungariei de a interzice unele importuri de produse agricole din Ucraina. Alte state din Europa de Est au anunţat că analizează şi ele acţiuni similare.

"Pentru Ungaria, a meritat să adopte o acţiune fermă şi să protejeze interesele fermierilor ungari", a spus Istvan Nagy făcând referire la interdicţia adoptată de autorităţile de la Budapesta, adăugând că măsura a forţat Bruxellesul să acţioneze.

Un oficial european a precizat că măsurile preventive adoptate de Executivul comunitar vor permite intrarea cerealelor din Ucraina în cele cinci ţări est europene numai dacă sunt destinate a fi exportate spre alte state UE sau restul lumii. Măsura va fi valabilă până la finele lunii iunie.

Din cauza unor blocaje logistice şi a distanţelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în ţările vecine, reducând preţurile şi vânzările pentru fermierii din aceste ţări. În aceste condiţii, au crescut nemulţumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală şi de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024, scrie Agerpres.

Popularii şi socialiştii europeni acuză ţările care interzic importul de cereale ucrainene că îl ajută pe Putin

Grupurile popularilor (PPE) şi socialiştilor (S&D) din Parlamentul European (PE) au criticat marţi deciziile Poloniei, Ungariei şi Slovaciei de a interzice temporar importurile agricole ucrainene şi consideră că aceste măsuri sprijină Rusia preşedintelui Vladimir Putin.

Socialiştii afirmă într-un comunicat că "interzicerea ilegală poloneză" a produselor agricole ucrainene este "o reacţie isterică ce face jocul lui Putin". Decizia Varşoviei "nu este doar o încălcare directă a normelor care protejează politica comercială comună a UE, dar şi o lovitură dură pentru asocierea între UE şi Ucraina, ceea ce tensionează şi mai mult economia unei Ucraine devastate de război", susţine grupul socialist din PE, potrivit Agerpres.

Eurodeputata socialistă spaniolă Inma Rodríguez-Pińero a recunoscut că afluxul de produse agricole ucrainene a provocat "unele perturbări pe piaţa unor state membre", "dar în loc să le confrunte în coordonare şi cu ajutorul instituţiilor UE şi cu celelalte state membre, guvernul (partidului polonez) Lege şi Justiţie a decis încă o dată să încalce normele UE".

Această decizie a Varşoviei, a continuat aceeaşi eurodeputată, "îi vine foarte bine lui Vladimir Putin" şi acum Moscova "mai trebuie doar să se retragă" din acordul pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră "pentru a îneca încă o dată exporturile de cereale din Ucraina".

Grupul Partidului Popular European (PPE) a indicat la rândul său statelor central şi est-europene "să nu facă nimic care slăbeşte Ucraina, să garanteze că cerealele ucrainene ajung în Africa şi să nu adopte măsuri unilaterale care încalcă legislaţia UE".

"Guvernele europene nu trebuie să acţioneze în detrimentul solidarităţii cu Ucraina în timp de război. Înainte de a decide unilateral blocarea căilor de export ale produselor ucrainene, avem nevoie de informaţie detaliată asupra motivelor din cauza cărora aceste cereale şi alte produse nu sunt transportate dincolo de Europa", a spus eurodeputata letonă Sandra Kalniete. "Orice acţiune unilaterală a statelor membre va fi doar o mişcare în favoarea Rusiei", crede ea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel