Data publicării:

Cui s-au datorat, de fapt, beneficiile primite de România în timpul mandatului lui Trump. Iulia Joja: Acești oameni nu vor mai lucra niciodată cu el / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Iulia Joja, expert în securitate și profesor la Georgetown University in Washington DC, a vorbit despre evoluțiile politice din cadrul Partidului Republican în contextul susținerii Ucrainei și despre impactul mandatului lui Donald Trump asupra regiunii.

Iulia Joja a explicat că, în trecut, republicanii au avut o relație puternică cu Europa. Potrivit acesteia, Donald Trump promovează o viziune diferită, lăudând Rusia și pe Vladimir Putin, ceea ce contravine tradiției americane de opoziție față de Rusia. Aceasta a observat că legăturile lui Trump cu Rusia datează încă din perioada Războiului Rece, existând o aparentă suprapunere ideologică între Donald Trump, Putin și Viktor Orbán.

„Europa de Est e doar o piesă a puzzle-ului, indiferent pentru ce administrație va veni, dar dacă vrei să te concentrezi pe contracararea Chinei, pe Indo-Pacific, mă gândesc că ai nevoie de un flanc estic stabil și sigur. O Rusie la gurile Dunării, care știe doar mesajul forței, căreia îi arăți că ușile sunt deschise, nu-mi sună a stabilitate. Cum de s-a ajuns aici, că au fost administrații republicane care erau intervenționiste și aveau o relație foarte apropiată de Europa. Cred că și în sânul Partidului Republican există senatori și lideri care susțin cauza Ucrainei. Aici cred că se ciocnește viziunea lui Donald Trump cu viziunea unei părți a Partidului Republican.”, a spus Tudor Curtifan.

„Absolut. Pentru noi, și pentru mine inclusiv, este foarte greu de înțeles și de însușit această schimbare care, așa cum spui, este de aproape 180 de grade între Partidul Republican - care în mod tradițional, înainte de sfârșitul Războiului Rece și după sfârșitul Războiului Rece, a jucat cel mai important rol în regiune, și fără el și fără susținătorii regiunii probabil că nu am fi fost nici în NATO și nici în Uniunea Europeană - și Donald Trump care este exact inversul.

Să nu uităm că Donald Trump, în această campanie, vorbește în mod laudativ, pozitiv, atât de Putin, cât și de Rusia: Rusia, marea putere care a câștigat mari războaie. Păi să spui asta poporului american care s-a luptat cu Rusia nu e un lucru bun. Americanii nu iubesc Rusia sub nicio formă.

Trebuie să ne imaginăm că legăturile lui Trump cu Rusia sunt unele extrem de ample. Se uită acest lucru, dar Trump a fost prima dată în Rusia înainte de sfârșitul Războiului Rece, în 1987, și când s-a întors din URSS, a plătit articole care să (...) susțină retragerea Statelor Unite din Războiul Rece cu URSS.

Legăturile lui Trump cu Rusia nu le cunoaștem în totalitate, dar sunt unele ample și clar există o suprapunere în ideologie și în crezuri între Putin și Trump, și nu numai. Și pe Viktor Orbán îl pun în aceeași categorie. Atunci, e foarte greu de înțeles această schimbare.”, a spus Iulia Joja. 

2. -imagine fara descriere- (iulia-joja2_97882600.jpg)

Diferențe enorme în cadrul Partidului Republican

Iulia Joja a menționat că, în timpul războiului din Ucraina, senatori și deputați din Partidul Republican au jucat un rol esențial în susținerea Ucrainei, atât prin cantitatea, cât și prin calitatea armelor furnizate. Ea a explicat că această susținere a provenit în principal din partea liderilor care se identifică cu moștenirea lui Ronald Reagan. 

„Ai dreptate, au fost, pe parcursul acestui război pe scară largă, senatori și deputați din Partidul Republican care au jucat un rol cheie de susținere a Ucrainei. Dacă e să fac o analiză a ceea ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise și în spațiul public, în raport cu armele care au fost date Ucrainei, insistențele din Statele Unite pentru Ucraina au venit aproape exclusiv, atât în ceea ce privește cantitatea armelor, cât și calitatea lor, au fost susținute de liderii Partidului Republican, de Reagan-iștii sau Reagan-iții încă existenți în Congresul American. Deci există aceste diferențe enorme în cadrul Partidului Republican.", a spus Iulia Joja. 

Ce se va întâmpla dacă Donald Trump revine la putere 

Iulia Joja a afirmat că, în perioada în care Donald Trump a fost președinte, România și regiunea au beneficiat de o situație favorabilă, mai bună comparativ cu perioadele în care democrații erau la putere. Totuși, ea a subliniat că deciziile benefice nu se datorează direct lui Trump, ci echipei sale de consilieri, care acum au conflicte cu el și nu vor mai colabora. Potrivit acesteia, dacă Donald Trump va câștiga din nou alegerile, viitorii săi colaboratori nu vor fi profesioniști, nu vor fi investiți în regiune și nu vor acorda atenție securității europene.

„Noi ne amintim cu semi-drag de perioada în care Trump a fost președinte pentru că pentru România și pentru regiune nu s-au întâmplat deloc lucruri rele, ci s-au întâmplat lucruri mult mai bune decât în perioadele în care democrații erau la putere.

E foarte important să înțelegem că acele decizii nu sunt datorate lui Trump, în sine, ci oamenilor din jurul lui Trump care au fost în funcții importante, în mandatul lui Trump. Acești oameni sunt toți certați cu Trump și nu vor mai lucra niciodată cu el. S-au înjurat, s-au scuipat și așa mai departe. Dacă Trump va câștiga alegerile, cine va veni la putere împreună cu Trump sunt niște oameni care nu sunt profesioniști, nu sunt investiți în regiune și în Europa de Est, în mod special, și care nu acordă importanță securității europene.”, a spus Iulia Joja. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel