Ungaria, acord privind livrarea vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Viktor Orban apreciază că autorizarea utilizării mai multor vaccinuri este cea mai bună, stimulează concurenţa şi obligă producătorii să accelereze livrările
Viktor Orban apreciază că autorizarea utilizării mai multor vaccinuri este cea mai bună, stimulează concurenţa şi obligă producătorii să accelereze livrările
Ungaria a încheiat un acord privind cupărarea și livrarea vaccinului rusesc Sputnik V, în contextul în care companiile occidentale întâmpină probleme cu respectarea termenului de furnizare a dozelor către statele membre ale UE.

Ungaria devine astfel prima ţară din Uniunea Europeană (UE) aprobă în mod unilateral folosirea vaccinului candidat rusesc. Decizia a fost anunţată vineri, într-o conferinţă de presă, la Moscova, de către ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, relatează Reuters.

Autoritatea ungară de reglementare a medicamentelor a dat undă verde vaccinurilor împotriva covid-19 britanic AstraZeneca şi rusesc Sputnik V, în contextul în care Budapesta depune eforturi să ridice restricţiile impuse din cauza epidemiei în vederea uneirelansăria economiei.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a aprobat încă Sputnik V şi urmează să ia o decizie cu privire la vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford la 29 ianuarie.

Într-o trasmisiune în direct pe Facebook de la o reuniune cu omologul său rus Serghei Lavrov, ministrul ungar a anunţat că vaccinul Sputnik V urmează să fie livrat în trei etape şi că detalii cu privire la volumul expediat urmează să fie comunicate ulterior.

Premierul ungar Viktor Orban şi-a apărat abordarea, apreciind că autorizarea utilizării mai multor vaccinuri este cea mai bună, stimulează concurenţa şi obligă producătorii să accelereze livrările.

”Nu avem nevoie de explicaţii, avem nevoie de vaccinuri”, a subliniat premierul suveranist la postul public de radio.

Vaccinul Sputnik V are o eficienţă de 92% împotriva covid-19, potrivit unor rezultate intermediare ale Moscovei, însă datele finale ale testelor nu au fost publicate.

Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de rapiditatea cu care Moscova a lansat vaccinul şi o campanie de vaccinare - înainte de încheierea testelor cu privire la sigurtanţa şi eficienţa acestuia.

Rusia a depus miercuri o cerere de omologare a vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană, în vederea unei examinări lunii viitoare a EMA, precizează B1.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel