Un virus descoperit la lilieci, ameninţare pentru omenire? Ar putea fi la fel de periculos ca SARS-CoV-2
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Un virus asemănător cu SARS-CoV-2 a fost descoperit la liliecii originari din Marea Britanie, care este la doar câteva „mutații” distanță de a infecta oamenii.

Oamenii de știință au efectuat un studiu amplu asupra celor 17 specii de mamifere zburătoare cunoscute ca fiind originale din Marea Britanie, pe fondul îngrijorărilor legate de bolile zoonotice - cele care se transmit de la animale la oameni. Aceștia au descoperit că un coronavirus nemaiîntâlnit până acum se află la doar câteva „mutații” de a fi capabil să infecteze oamenii. Deși susțin că șansele unei noi pandemii sunt scăzute, ei spun că noul virus justifică menținerea supravegherii acestei specii, potrivit Daily Mail

„Apariția pandemiei COVID-19 în 2020 este o reamintire sobră a impactului masiv al virușilor  asupra sănătății și economiei globale. Cu toate acestea, supravegherea genomică în fauna sălbatică rămâne limitată. În acest studiu, am folosit o rețea existentă de lilieci pentru a obține probe diverse din punct de vedere geografic și temporal de la aproape toate speciile din Marea Britanie. Susținem că acesta poate fi un model de supraveghere sustenabil și eficient pentru a identifica și caracteriza virusurile noi transmise de animale care pot sau nu pot fi încă capabile să infecteze oamenii, dar care ar putea evolua cu capacitatea de a face acest lucru în viitor”, se menționează în raport. 

În acest moment, există 17 specii de lilieci care se înmulțesc în Marea Britanie, dintre care cele mai multe se pot adăposti în case vechi, biserici, hambare și alte clădiri. "Locuințele tot mai multe ale oamenilor plasează liliecii în imediata apropiere a animalelor domestice care pot servi ca potențiale gazde-punte pentru transmiterea virusurilor de la lilieci la oameni" mai spune sursa citată. Deocamdată nu sunt semne clare care să ducă înspre motive de îngrijorare în rândul populaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel