Un virus asemănător cu SARS-CoV-2 a infectat șase mineri chinezi în urmă cu 9 ani. Probele au fost trimise la laboratorul din Wuhan
O boală misterioasă, asemănătoare cu SARS-CoV-2, a ucis trei lucrători de la o mină din China în urmă cu aproape un deceniu.
Dr. Jonathan Latham, directorul executiv al US Bioscience Resource Project, crede că originea virusului poate proveni din boala misterioasă care a ucis trei mineri cu aproape un deceniu înainte de pandemia de coronavirus.
În aprilie 2012, șase mineri s-au îmbolnăvit grav de simptome foarte asemănătoare cu cele provocate de SARS-CoV-2, după ce au lucrat într-o peșteră infestată cu lilieci din Mojiang.
În prezent, dr. Latham sugerează că virusul ar fi putut evolua în interiorul corpurilor lor înainte de a scăpa de la Institutul de Virusologie Wuhan, prin eșantioane ale bolii care au fost trimise cercetătorilor, potrivit Telegraph.
„Teoria spune ca ar fi fost necesare multe sute de mutații într-o singură persoană pentru ca virusul să se transforme în SARS-Cov-2. Zeci de ani au fost înghesuiți în aproximativ șase luni.
Totuși, am auzit de fenomenul surprinzător al unor cazuri de evoluție foarte accelerată a virusurilor din Marea Britanie. O evoluție similară s-a petrecut în acel individ din Anglia, ca și în milioane de alte infecții.
Teoria noastră presupune că în 2012 a avut loc o evoluție similară în plămânii unor mineri care aveau o boală misterioasă, iar virusul a scăpat din laborator dintr-o mostră obținută de la minerii infectați în acel focar”, a precizat medicul.
Ce simptome au avut cei șase mineri
În 2012, cei șase mineri au curățat fecalele de lilieci dintr-o mină din Mojiang.
Bărbații s-au îmbolnăvit grav de o infecție misterioasă care i-a făcut să dezvolte simptome asemănătoare pneumoniei, cu tuse de piratare și o temperatură ridicată a corpului. Chiar dacă trei dintre ei au murit, boala nu a primit o atenție sporită până la începutul pandemiei.
Se pare că probele de virus de la liliecii care se aflau în peșteră au fost trimise către Institutul de Virusologie din Wuhan, iar unul dintre cei nouă viruși identificați a fost 96,2% asemănător cu SARS-CoV2.
Virusul, recuperat de la liliecii cu potcoavă, se află la aproximativ zece mutații de Covid și este de departe ruda sa cea mai apropiată.
„Știm că coronavirusurile erau diverse și abundente în apropierea minei și știm că unii dintre mineri au suferit spitalizări îndelungate. Spitalizarea acestora a durat șase luni și a permis evoluția unor noi coronavirusuri umane adaptate.”, a adăugat dr. Latham.
„Știm că multe probe medicale au fost trimise la Institutul de Virusologie Wuhan, așa că întrebarea este, ce era în probe și ce s-a făcut cu virusurile care au fost găsite?”
Un medic a studiat virusul
Un tânăr medic pe nume Li Xu a scris o teză despre infecții și, deși nu a putut spune exact ce i-a ucis, el a susținut că este cel mai probabil un coronavirus dintr-un liliac.
„Acest lucru face ca cercetarea liliecilor din mina unde lucrau cei șase mineri și care ulterior au suferit de pneumonie severă cauzată de virusul necunoscut să devină un subiect de cercetare semnificativ”, a spus el.
Teoria conform căreia pandemia a fost cauzată de o scurgere de laborator în Wuhan a devenit din ce în ce mai populară în ultimele luni, în ciuda faptului că a fost lovită ca teorie a conspirației în primele luni ale focarului, scrie TheSun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News