Kamala Harris și-a încheiat campania în Philadelphia, Donald Trump în Michigan. S-au cheltuit peste 2,6 miliarde de dolari
S-a încheiat campania electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA.
Donald Trump și Kamala Harris au prezis amândoi că vor câștiga în timpul campaniei electorale desfășurate în Pennsylvania și în alte state în curs de dispută, în ultima zi frenetică a alegerilor prezidențiale americane, care sunt extrem de strânse.
Campania a fost marcată de răsturnări de situație: două tentative de asasinat și o condamnare penală pentru fostul președinte republican Trump, precum și ascensiunea surprinzătoare a vicepreședintelui democrat Harris în fruntea listei după ce președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a renunțat la candidatura sa pentru realegere sub presiunea propriului partid. Din martie, s-au cheltuit peste 2,6 miliarde de dolari pentru a influența opinia alegătorilor, potrivit AdImpact, o companie de analiză.
Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că Trump, 78 de ani, și Harris, 60 de ani, sunt practic la egalitate. Este posibil ca învingătorul să nu fie cunoscut decât după câteva zile de la votul de marți, deși Trump a semnalat deja că va încerca să lupte împotriva oricărei înfrângeri, așa cum a făcut în 2020.
Ambii candidați au prezis victoria în timp ce se aflau în Pennsylvania pentru a-și îndemna susținătorii care nu au votat încă să se prezinte la vot în ziua alegerilor. Statul oferă cea mai mare cotă de voturi în Colegiul Electoral dintre toate cele șapte state care se așteaptă să determine rezultatul.
De asemenea, Trump a făcut campanie în Carolina de Nord și Michigan în ultima zi de campanie și urma să se întoarcă la casa sa din Palm Beach, Florida, pentru a vota și a aștepta rezultatele alegerilor.
Harris a programat cinci opriri de campanie în Pennsylvania, inclusiv în două orașe pe care le-a vizitat și Trump, Reading și Pittsburgh.
Eveniment cu vedete
Ea a încheiat ziua în Philadelphia cu un eveniment plin de vedete la „treptele Rocky” ale Muzeului de Artă din Philadelphia, locul unei scene celebre din filmul „Rocky”.
„Impulsul este de partea noastră”, a spus Harris mulțimii care a scandat ”vom câștiga”.
„În seara aceasta, deci, vom termina așa cum am început: cu optimism, cu energie, cu bucurie”, a spus Harris, prezicând una dintre cele mai strânse alegeri din istoria Statelor Unite.
În Allentown, Harris a făcut apel la importanta comunitate portoricană din oraș, care a fost indignată de insultele unui comediant la un miting al lui Trump săptămâna trecută. Ulterior, Harris a bătut la ușă în Reading și a ținut un scurt miting în Pittsburgh, unde vedeta pop Katy Perry a susținut un concert.
Trump a condus al patrulea și ultimul său miting după miezul nopții în fața unei arene pline în Grand Rapids, Michigan, a treia alegere prezidențială la rând în care a folosit orașul pentru ultimul său eveniment.
El a promovat chestiunile sale emblematice de creștere a securității frontierelor, atacând în același timp bilanțul economic al anilor Biden-Harris.
Acesta a fost, de asemenea, probabil ultimul miting de campanie din cariera sa, deoarece a declarat că nu intenționează să candideze din nou la președinție în cazul în care nu va reuși să obțină această funcție înaltă în alegerile de marți.
„Acesta este ultimul”, a spus Trump, estimând că a organizat 930 de mitinguri de când și-a început prima campanie în 2015.
Impuls pentru Trump
Trump a primit un impuls mai devreme în cursul serii cu o susținere din partea lui Joe Rogan, cunoscut pentru podcast-ul său.
Campania lui Harris afirmă că datele sale interne arată că votanții indeciși sunt în favoarea sa și afirmă că a observat o creștere a votului anticipat în rândul părților principale ale coaliției sale, inclusiv a votanților tineri și de culoare.
Oficialii campaniei lui Trump au declarat că monitorizează rezultatele votului anticipat care arată că au votat mai multe femei decât bărbați. Acest lucru este semnificativ, având în vedere că Harris îl conducea pe Trump cu 50% la 38% în rândul femeilor cu drept de vot înregistrate, conform unui sondaj Reuters/Ipsos din octombrie, în timp ce Trump conducea în rândul bărbaților cu 48% la 41%.
Magnatul Elon Musk, un susținător proeminent al lui Trump, a scris pe platforma sa de social media X: „Bărbații trebuie să voteze!”
Campania lui Trump a externalizat cea mai mare parte a activității de informare a alegătorilor către grupuri externe, inclusiv unul condus de Musk, care s-au concentrat pe contactarea susținătorilor care nu participă în mod fiabil la alegeri, mai degrabă decât pe alegătorii indeciși.
Un judecător din Pennsylvania a decis că Musk poate continua să ofere 1 milion de dolari alegătorilor din acest stat, ceea ce, potrivit unui procuror local, echivalează cu o loterie ilegală.
Trump a promis să protejeze femeile „indiferent dacă femeilor le place sau nu” și a declarat că decizia de a interzice avortul ar trebui să aparțină fiecărui stat în parte, după ce majoritatea conservatoare pe care a cimentat-o la Curtea Supremă a SUA în 2022 a pus capăt dreptului la avort la nivel național. În Reading, el a promis să țină sportivii transsexuali departe de sporturile feminine, în timp ce susținătorii fluturau în spatele său pancarte roz cu mesajul „Women for Trump”.
Unde ar putea câștiga Trump
Un oficial al campaniei lui Trump a declarat că republicanul ar putea câștiga în Carolina de Nord, Georgia și Arizona, ceea ce l-ar obliga să câștige unul dintre statele Michigan, Wisconsin sau Pennsylvania pentru a câștiga Casa Albă.
De asemenea, republicanii păreau să înregistreze rezultate puternice la voturile anticipate în Nevada și au fost încurajați de cifrele robuste la voturile anticipate în comitatele vestice din Carolina de Nord, devastate de uragan.
„Cifrele arată că președintele Trump va câștiga această cursă. Ne simțim foarte bine cu privire la situația actuală”, a declarat reporterilor consilierul principal Jason Miller.
Trump și aliații săi, care susțin că înfrângerea sa din 2020 a fost rezultatul unei fraude, au petrecut luni întregi pregătind terenul pentru a contesta din nou rezultatul în cazul în care va pierde. El a promis „răzbunare” dacă va fi ales, a vorbit despre urmărirea penală a rivalilor săi politici și i-a descris pe democrați drept „inamicul din interior”.
Oficialii campaniei lui Harris au declarat că încercările sale de a invoca frauda vor eșua. „Alegătorii aleg președintele, nu pe Donald Trump”, a declarat reporterilor Dana Remus, consilier juridic al campaniei, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News