Un sistem inovativ AI poate prezice boala Alzheimer cu 7 ani înainte de primele simptome
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Încă nu există un remediu pentru boala Alzheimer, dar detectarea ei precoce poate determina măsuri preventive.

Noile modele de inteligență artificială (AI) ar putea oferi în curând o avertizare timpurie pentru persoanele predispuse să dezvolte simptomele bolii Alzheimer cu ani înainte ca acestea să apară, scrie Science Alert.

O echipă de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) și Universitatea Stanford a aplicat metode de învățare automată la peste 5 milioane de dosare de sănătate, antrenând inteligența artificială să identifice modele care leagă boala Alzheimer de alte afecțiuni.

Sistemul rezultat nu este perfect, dar atunci când a fost testat pe baza înregistrărilor pentru persoanele despre care se știe că au dezvoltat Alzheimer mai târziu, AI-ul a reușit să prezică cu exactitate dezvoltarea bolii într-un procent de 72% cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Puterea predictivă a sistemului AI provine din capacitatea sa de a combina analizele mai multor tipuri diferite de risc pentru a calcula probabilitatea dezvoltării Alzheimer. Descoperirile ar putea spune mai multe despre cauzele bolii, precum și despre cine ar putea fi vulnerabil la aceasta.

„Acesta este un prim pas către utilizarea AI pe datele clinice de rutină, nu numai pentru a identifica riscul cât mai devreme posibil, ci și pentru a înțelege biologia din spatele acestuia”, spune bioinginerul Alice Tang, de la UCSF.

Modelul a detectat o serie de afecțiuni care ar putea fi utilizate pentru a calcula riscul de Alzheimer, inclusiv hipertensiune arterială, colesterol ridicat, deficiență de vitamina D și depresie. Disfuncția erectilă și o prostată mărită au fost, de asemenea, factori importanți la bărbați, în timp ce osteoporoza a fost un factor semnificativ pentru femei.

Asta nu înseamnă că persoanele cu aceste probleme de sănătate vor dezvolta demență, dar analiza AI le cântărește pe fiecare ca predictori care merită luați în considerare. Se speră că același tip de abordare a învățării automate ar putea într-o zi să identifice factorii de risc pentru alte boli greu de diagnosticat.

Cercetătorii au investigat, de asemenea, biologia din spatele unora dintre legăturile identificate. S-a descoperit că osteoporoza, Alzheimer la femei și o variantă a genei MS4A6A sunt conectate, oferind noi oportunități de a studia dezvoltarea tulburării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel