Data actualizării:
Data publicării:

Un singur laborator din România, dintre cele care fac teste RT-PCR COVID, este acreditat

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Din 194 de laboratoare din țară, acolo unde sunt realizate testele RT-PCR pentru COVID, un singur laborator este acreditat.

Alegeri prezidentiale 2024

"Este o problemă cu testele PCR. Nu sunt acreditate. Noi am acreditat, pentru metoda PCR, vreo opt laboratoare, dar nu pentru acest virus. Pentru acest virus SARS-CoV-2, cred că avem un singur laborator acreditat pentru că metoda PCR este acreditată. Trebuie specificat pentru ce virus. Avem acreditate opt laboratoare, dintre care şi "Matei Balş", dar pe alţi viruşi. Sunt acreditate de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii are dreptul, dar în general autorităţile autorizează nu acreditează, pe baza acreditării RENAR. La testele PCR acreditate, din câte ştiu eu, încrederea este cam de 96%. Ceea ce este foarte important. Autoritatea, care poate să fie ministerul sau altă instituţie publică a Guvernului, poate să introducă obligativitatea. Dacă ni se cere acreditarea, noi acredităm",  a declarat prof. univ. dr. ing. Fanel Iacobescu, presedintele RENAR, la Antena 3.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.713.542 de teste RT-PCR și 1.071.023 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 20.560 de teste RT-PCR (10.626 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.934 la cerere) și 10.692 de teste rapide antigenice. 

Despre analiza de tip RT-PCR 

"Analiza de tip RT-PCR este o analiză complexă de tip ARN care necesită protocoale stricte de durată medie, personal calificat pentru recoltare, personal calificat în laboratoare, echipamente şi consumabile de înaltă performanţă. Procesul de analiză nu poate fi scurtat/modificat.

Un procent de aproximativ 4% din probele analizate se încadrează în marja de eroare standard a protocoalelor de tip PCR. Pentru a micşora această rată sub 1%, în aproximativ 10% din cazuri, probele sunt reintroduse în procesul de analiza PCR, folosind alt aparat de tip RT-PCR - cheie dublă de control", potrivit OK Medical.

Vezi și: Primele centre cu vaccin Johnson&Johnson în România. Unde vor funcționa

Greşeală majoră în gestionarea pandemiei. Dr. Daciana Toma: A creat posibilitatea să se ajungă aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel