Un reputat cercetător a fotografiat o felie de salam și a spus că este o stea îndepărtată din Univers / foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un reputat cercetător francez a postat pe Twitter o fotografie cu o felie de salam și a susținut că e o stea îndepărtată din Univers.

Un om de știință francez și-a cerut scuze după ce a postat pe Twitter o fotografie cu o felie de salam, susținând că este vorba despre o imagine a unei stele îndepărtate realizată de telescopul spațial James Webb, relatează CNN.

Étienne Klein, un fizician celebru și director al Comisiei pentru energii alternative și energie atomică din Franța, a distribuit săptămâna trecută pe Twitter imaginea unei felii de cârnat spaniol picant, lăudând "nivelul de detaliu" pe care îl oferea.

"Imagine a lui Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare, situată la 4,2 ani lumină de noi. A fost realizată de către telescopul spațial James Webb. Acest nivel de detaliu... O nouă lume este dezvăluită în fiecare zi", a transmis el duminică celor peste 91.000 de urmăritori ai săi.

Cercetătorul a spus, în final, adevărul

Postarea a fost redistribuită și comentată de mii de utilizatori, care l-au crezut pe cuvânt pe omul de știință.

Lucrurile, însă, nu au fost chiar așa cum păreau.

Klein a recunoscut mai târziu, într-o serie de tweet-uri, că imaginea era, de fapt, a unei felii de chorizo pe un fundal negru.

După ce s-a confruntat cu reacții negative din partea membrilor comunității online pentru această farsă, el a scris: "Având în vedere anumite comentarii, mă simt obligat să precizez că acest tweet care prezintă o presupusă imagine a lui Proxima Centauri a fost o glumă. Să învățăm să ne ferim atât de argumentele venite din poziții de autoritate, cât și de elocvența spontană a anumitor imagini", notează Mediafax.

Miercuri, Klein și-a cerut scuze pentru farsă, spunând că intenția sa a fost "de a îndemna la prudență în ceea ce privește imaginile care par să vorbească de la sine".

În încercarea de a se revanșa, el a postat o imagine a spectaculoasei galaxii Cartwheel, asigurându-i pe urmăritori că, de data aceasta, fotografia era autentică.

Telescopul Webb, cel mai puternic telescop lansat vreodată în spațiu, și-a început oficial operațiunile științifice pe 12 iulie, scrie Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel