Un pensionar de 90 de ani și-a donat economiile pentru a salva copii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Gestul unui pensionar i-a surprins pe reprezentanții unei asociații din București, dar și pe medicii de la Maternitatea din Sibiu. 

Un pensionar din Bucureşti, originar din Comuna Ludoş, județul Sibiu, în vârstă de 90 de ani, a făcut un gest de solidaritate fără precedent, pentru a-i ajuta pe medicii din Sibiu să trateze şi să salveze nou-născuţii cu patologii complexe.

”Astfel, din donaţia de 100.000 de lei pe care domnul Ioan Muţiu a făcut-o pentru programul de combatere a mortalităţii infantile, Organizaţia Salvaţi Copiii România dotează Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu cu un sistem ICU Monitor tip NicOne V32, cu 8 canale, necesar pentru monitorizarea activităţii cerebrale a nou-născuţilor. Valoarea totală a echipamentului este de 128.342 de lei”, se arată într-un comunicat de presă. 

La ce este folosit echipamentul 

Echipamentul medical oferă medicilor capacitatea de a realiza evaluări mult mai precise, cuantificabile neurologic şi o mai bună urmărire a progresului micilor pacienţi, ceea ce poate face diferenţa, mai ales în cazul celor născuţi înainte de termen.

Gestul de solidaritate al pensionarului în vârstă de 90 de ani capătă o şi mai mare însemnătate cu cât vine într-o perioadă dificilă pentru sistemul medical din România.

"Într-un context social complicat, în care presiunea asupra sistemului medical este uriaşă, gestul de empatie fără precedent al acestui binefăcător, domnul Muţiu, nu poate fi decât contagios. Îi suntem recunoscători, este o lecţie de bine care ne arată, o dată în plus, că solidaritatea este cel mai bun capital!", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Peste 400 de copii născuți prematur

În 2021, la Maternitatea sibiană au venit pe lume 2.185 de nou-născuţi, dintre care peste 400 prematuri. În 2020, s-au înregistrat peste 3.000 de naşteri, dintre care peste 300 premature, iar 334 de copii au fost îngrijiţi în secţia de Terapie Intensivă neonatală.

"Aparatul permite monitorizarea activităţii cerebrale a nou-născuţilor la termen şi prematuri, ajutând în principal la diagnosticarea convulsiilor neonatale, dar şi la identificarea leziunilor cerebrale asociate diferitelor complicaţii ale afecţiunilor perinatale, stabilirea gradului de maturitate cerebrală, identificarea impactului unor terapii asupra funcţionalităţii creierului şi monitorizarea terapiei anticonvulsivante", a precizat dr. Livia Ognean, şeful Secţiei de Neonatologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel