Un nou tip de război: Mossad a dat drumul primei arme digitale geopolitice
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Stuxnet
Stuxnet

Mossad, agenţia de informaţii externe a Israelului, a atacat programul nuclear al Iranului cu un virus informatic extrem de sofisticat, numit Stuxnet. Prima armă digitală cu importanţă geopolitică ar putea schimba modul în care sunt duse războaiele. Şi nu va fi ultimul atac de acest fel.

După şapte ani la conducerea Mossad, în ultima sa zi la conducerea acestei instituţii Meir Dagan a invitat mai mulţi jurnalişti pentru a le relata atacul informatic al Israelului asupra programului nuclear iranian.

Şeful Mossad a vorbit despre riscurile unui atac militar împotriva Iranului, spunând că un astfel de atac ar stârni o conflagraţie în regiune, care ar include un război cu Hezbollah şi Hamas şi posibil cu Siria.

Şi oricine ar crede că un astfel de atac militar ar opri programul nuclear al Teheranului se înşeală. Ar putea încetini acest program, dar nu l-ar elimina.

Stuxnet, un virus informatic care se poate infiltra în cele mai securizate computere, care nu sunt conectate la Internet, a părut a fi soluţia.

Virusul a intrat pe scena politicii internaţionale cu un an în urmă, în iunie 2010. Virusul a atacat computerele Iranului, în clădirile unde oamenii de ştiinţă îmbogăţeau uraniul şi manipulau centrifugele. Atacul a lovit chiar în inima programului nuclear al Iranului.

Stuxnet este prima armă cibernetică din lume cu importanţă geopolitică, iar jurnaliştii de la Spiegel au mers în Israel, ţara unde a fost inventată această armă, pentru a afla culisele viitorului război informatic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel