Data actualizării:
Data publicării:

Un nou studiu asociază riscul de divorț cu menopauza. Cum afectează simptomele fizice și psihice

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (RODNAE Production)
Sursă foto: Pexels (RODNAE Production)

Menopauza crește riscul de divorț al unui cuplu, susține un studiu. 

Menopauza este un factor din cauza căruia unele căsătorii se destramă, a constatat un nou sondaj. Conform sondajului realizat de Family Law Menopause Project și Newson Health Research and Education, opt din 10 femei care se confruntă cu dificultăți în căsătorie au spus că simptomele perimenopauzei sau menopauzei adaugă presiune asupra vieții lor de familie. Menopauza poate începe cu luni sau ani înainte de ultima menstruație și poate dura până la patru ani după ultima menstruație.

Simptomele fizice ale menopauzei includ bufeuri, dificultăți de somn și transpirații nocturne, în timp ce simptomele mentale includ o stare de spirit scăzută, anxietate, libidoul scăzut și dificultăți de concentrare. Sondajul efectuat pe 1.000 de femei a constatat că 70% au dat vina pe menopauză pentru problemele lor legate de divorț sau căsătorie, unele spunând că a crescut numărul de certuri sau abuzul domestic.

Menopauza coincide cu apariția sau intensificarea abuzului domestic

Doar o treime dintre femeile chestionate au spus că li s-a oferit tratament sau terapie de substituție hormonală (HRT) pentru a-și ameliora simptomele. Cu toate acestea, cele mai multe au crezut că obținerea de sprijin sau tratament le-ar fi putut salva căsnicia. Dintre cele care au luat HRT, 65% au spus că a avut un impact pozitiv asupra simptomelor lor legate de menopauză.

Dr Louise Newson, un medic generalist care conduce Newson Health, spus pentru The Independent: „În timp ce simptomele fizice ale menopauzei sunt binecunoscute și adesea discutate, impactul asupra sănătății mintale este adesea ignorat și poate fi catastrofal pentru multe femei, având o influență profundă. rezultat negativ asupra muncii, relațiilor și finanțelor lor. Misiunea noastră este de a îmbunătăți rezultatele sănătății femeilor aflate în perimenopauză și menopauză prin educație și cercetare ulterioară, iar această cercetare face exact asta.”

În 2021, organizația de caritate AVA și-a lansat concluziile inițiale într-un studiu care analizează legătura dintre menopauză și abuzul domestic.

Țara europeană în care divorțul era înlocuit de vânzarea soției la piață

A existat în istoria omenirii o epocă în care cei care nu iși permiteau din punct de vedere financiar un divorț apelau la vânzarea soției la târg. Pentru a înțelege motivul acestui obicei este bine să precizăm motivele economice și sociale din spatele vânzării soțiilor. 

Primul divorț înregistrat în Anglia a fost în 1857, iar anterior a fost o practică dificilă și costisitoare. Pentru a recunoaște legal o despărțire sau anulare a unei căsătorii, a fost necesar un act privat al Parlamentului  care avea un preț de aproximativ 3.000 de lire sterline, ceva de genul 15.000 de lire (probabil mult mai mult) astăzi, și o recunoaștere a anulării de către Biserică, scrie Vanilla Magazine.

Pentru orice cetățean englez aceste sume erau imposibile iar singura alternativă la anularea căsătoriei era organizarea unei vânzări publice a soției sale. În clasele inferioare ale populației, o soție era privită ca un bun real, care putea fi vândut ca orice altă marfă.

Soțul o ducea pe femeie la licitația din piața de vite și o înregistra ca bun de vânzare punându-i o frânghie la gât, la talie sau la încheietură. Pentru bărbatul care nu dispunea de bani pentru divorț aceasta era singura șansă de a se despărți de soția sa fără a suporta costuri prohibitive. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel