Un nivel mai mare de antioxidanți în sânge poate scădea riscul de demență. În ce alimente îi găsim?
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Conform unui studiu de specialitate, un nivel mai mare de antioxidanți în sânge ar putea scădea riscul de demență. 

Persoanele cu niveluri mai ridicate de antioxidanți în sânge ar putea fi mai puțin susceptibile de a dezvolta demență, potrivit unui studiu publicat în numărul online din 4 mai 2022 a publicației Neurology®, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Studiul a constatat că persoanele cu cele mai mari niveluri de antioxidanți, luteină, zeaxantina și beta-criptoxantina din sânge, au avut mai puține șanse de a dezvolta demență cu zeci de ani mai târziu decât persoanele cu niveluri mai scăzute de antioxidanți. Luteina și zeaxantina se găsesc în legumele cu frunze verzi, cum ar fi kale, spanacul, broccoli și mazărea. Beta-criptoxantina se găsește în fructe precum portocale, papaya, mandarine și curmali.

Studiul s-a desfășurat de-a lungul a 16 ani

”Extinderea funcționării cognitive a oamenilor este o provocare importantă în domeniul sănătății publice. Antioxidanții pot ajuta la protejarea creierului de stresul oxidativ, care poate provoca leziuni celulare. Sunt necesare studii suplimentare pentru a testa dacă adăugarea acestor antioxidanți poate ajuta la protejarea creierului de demență”, a spus autorul studiului May A. Beydoun, PhD, de la Institutul Național pentru Îmbătrânire a Institutului Național de Sănătate din Baltimore, Maryland. 

Studiul a implicat 7.283 de persoane care aveau cel puțin 45 de ani la începutul studiului. Ei au avut un examen fizic, interviu și teste de sânge pentru nivelurile de antioxidanți la începutul studiului. Apoi au fost urmăriți în medie 16 ani pentru a vedea cine a dezvoltat demență, scrie Science Daily

Fiecare creștere a antioxidanților din sânge scade cu 7% riscul de demență

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de nivelul lor de antioxidanți din sânge. Persoanele cu cele mai mari cantități de luteină și zeaxantină au avut mai puține șanse de a dezvolta demență decât cele cu niveluri mai scăzute. Fiecare creștere a abaterii standard a nivelurilor de luteină și zeaxantina, aproximativ 15,4 micromoli/litru, a fost asociată cu o scădere cu 7% a riscului de demență. Pentru beta-criptoxantina, fiecare creștere a abaterii standard a nivelurilor, aproximativ 8,6 micromoli/litru, a fost asociată cu un risc redus de demență cu 14%.

”Este important de menționat că efectul acestor antioxidanți asupra riscului de demență a fost oarecum redus atunci când am luat în considerare alți factori precum educația, venitul și activitatea fizică, așa că este posibil ca acești factori să ajute la explicarea relației dintre nivelurile de antioxidanți și demență”, a spus Beydoun.

O limitare a studiului este că nivelurile de antioxidanți s-au bazat pe o singură măsurare a nivelurilor din sânge și este posibil să nu reflecte nivelurile de-a lungul vieții. Studiul a fost susținut de National Institute on Aging, parte a National Institutes of Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel