Data publicării:

Un dispozitiv "extraordinar" ar putea permite persoanelor paralizate să-și recapete mișcările mâinilor

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Un dispozitiv care trimite un impuls electric prin piele ar putea permite persoanelor care au fost paralizate în urmă cu câteva decenii să își recapete mișcările brațelor și mâinilor.

Dispozitivul ARC-EX trimite un curent electric către măduva spinării prin intermediul unor electrozi de suprafață, sporind forța, senzația și capacitatea de mișcare la persoanele cu paraplegie.

Voluntarii care au luat parte la primul studiu clinic de acest gen spun că efectele au fost uimitoare.

Melanie Reid, o editorialistă a ziarului The Times, care a rămas paralizată după ce a căzut de pe un cal în urmă cu 14 ani, a folosit dispozitivul timp de câteva luni.

"Toată lumea crede că, în cazul unei leziuni la nivelul coloanei vertebrale, tot ce îți dorești este să poți merge din nou, dar dacă ești tetraplegic sau tetraplegic [când toate cele patru membre sunt paralizate], ceea ce contează cel mai mult este să ai mâini funcționale", a spus ea.

"Mâna mea stângă a fost întotdeauna inutilă, cu foarte puține senzații. Sunt încântată să spun că, după ce am făcut testul, mâna mea stângă este mult mai puternică. Pot să o folosesc și am recăpătat ceva aderență în ea. Pot să derulez o tabletă sau un telefon, pot să eliberez centura de siguranță și să-mi pun părul în coadă, ceea ce nu puteam face înainte", a continuat Melanie Reid.

90% au înregistrat îmbunătățiri semnificative

Studiul internațional a inclus 60 de pacienți care au suferit leziuni ale coloanei vertebrale între un an și 30 de ani mai devreme.

Toți au urmat un program de reabilitare în clinică timp de două luni, urmat de aceeași reabilitare, dar de data aceasta cu adăugarea terapiei de stimulare ARC-EX.

Potrivit rezultatelor, publicate în revista Nature Medicine, 90% au avut o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere clinic la o măsură a forței sau a funcției, iar 72% la două măsuri.

În mod semnificativ, 87% au raportat o calitate mai bună a vieții.

Beneficiile persistă dincolo de stimulare

Dr. Chet Moritz, specialist în medicină de reabilitare la Universitatea din Washington, SUA, și unul dintre coautorii studiului, a declarat: „Diferența cu această stimulare este că ea nu provoacă direct mișcarea, așa cum fac multe tratamente anterioare. De fapt, facilitează mișcarea oamenilor, inclusiv a celor care și-au pierdut complet mișcările mâinilor".

"Există beneficii chiar și atunci când stimulatorul este oprit. Credem că vindecă o parte din leziunea măduvei spinării, astfel încât beneficiile persistă dincolo de stimulare", a spus doctorul.

Îmbunătățește creșterea de noi conexiuni nervoase

Dispozitivul ARC-EX, fabricat de compania Onward Medical, este o cutie mică care este programată pentru a furniza un model specific de impulsuri electrice de înaltă frecvență prin intermediul unor electrozi purtați pe măduva spinării.

Oamenii de știință implicați în acest studiu consideră că frecvența înaltă amorțește nervii dureroși din piele, astfel încât un curent electric mai puternic poate fi trimis către fibrele nervoase senzoriale din măduva spinării.

Acest lucru nu numai că face ca tratamentul să fie mai eficient decât încercările anterioare de stimulare, dar, de asemenea, îmbunătățește creșterea noilor conexiuni nervoase, au spus ei.

"Este posibil ca acest dispozitiv să nu funcționeze pentru cei 10% dintre persoanele care au o separare anatomică completă între creier și măduva spinării inferioare. Dar pentru ceilalți 90% dintre oameni, cred că este un candidat bun", a declarat Dr. Moritz.

"Am văzut oameni care nu aveau nicio mișcare în mâini și care își recapătă aceată funcție în timp ce experimentează stimularea", a adăugat doctorul. 

"O senzație ciudată, dar nu neplăcută"

Melanie Reid a spus că nu a simțit nicio durere în urma stimulării, ci doar un "zumzet".

"Este o senzație ciudată, dar nu neplăcută", a spus ea.

"Nu pot decât să îmi doresc ca acest lucru să fi existat acum 14 ani. Ar fi însemnat atât de mult și ar fi făcut enorm de mult bine într-un stadiu incipient al rănii mele. După 14 ani, te cam gândești «Sunt unde sunt», nimic nu se va schimba", a explicat Melanie Reid

"Și dintr-o dată să descopăr că am mai multă putere și funcție în degete, care erau complet inutile înainte, a fost extraordinar. Din punct de vedere psihologic, te face să ridici capul, să dai umerii pe spate și să privești viața altfel", a declarat femeia.

Cercetătorii cred că stimulatorul electric ar putea fi folosit în viitor pentru a ajuta persoanele paralizate să meargă, precum și pentru a îmbunătăți recuperarea în urma unui accident vascular cerebral.

Alte companii dezvoltă dispozitive implantabile care pot îmbunătăți mișcările și funcțiile persoanelor cu paralizie, potrivit Sky News.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel