Un discurs al papei Francisc va ajunge în spațiu
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 28 Martie 2023, 20:41
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Vaticanul a prezentat un proiect care vizează trimiterea în spaţiu a unei cărţi digitale miniaturizate care conţine un mesaj de speranţă transmis de papa Francisc în 2020.

Această "nano-carte" va fi pusă pe orbită la o altitudine de 525 km de o rachetă SpaceX Falcon 9, care va decola pe 10 iunie de la baza aeriană Vandenberg, din California, a anunţat Sfântul Scaun în cadrul unei conferinţe de presă la Roma.

Partea electronică microgravată de doar 2 mm va fi îmbarcată pe un satelit dreptunghiular de aproximativ 30 de cm (un "CubeSat"), echipat cu panouri solare şi proiectat de elevii Şcolii Politehnice din Torino (Italia).

Acesta va conţine un discurs rostit de papa Francisc pe 27 martie 2020, în timpul pandemiei. În acea zi, singur într-o Piaţă Sf. Petru pustie şi lovită de ploaie, liderul Bisericii Catolice îndemna lumea "înfricoşată şi pierdută" să-şi reconsidere priorităţile.

Numit "Spei Satelles" ("satelitul speranţei", în latină), proiectul - al cărui buget nu a fost precizat - este realizat în comun de Vatican, Agenţia spaţială italiană şi mai multe institute italiene.

Obiectivul acestei colaborări este de a trimite acest discurs "dincolo de graniţele terestre pentru a ajunge din spaţiu la cât mai multe femei şi bărbaţi de pe planeta noastră în dificultate", a declarat preşedintele Agenţiei spaţiale italiene, Giorgio Saccoccia.

În octombrie 2017, papa argentinian a vorbit în direct prin videoconferinţă cu astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), aşa cum a făcut în trecut şi predecesorul său, Benedict al XVI-lea, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?