Data publicării:

Un deputat PSD cere o soluție de urgență pentru casa lui Celibidache

Autor: Covrig Roxana | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Casa în care a copilărit dirijorul Sergiu Celibidache stă să se prăbușească. Deputatul PSD Ionuț Vulpescu a făcut, miercuri, o declarație politică prin care solicită autorităților competente să găsească o soluție pentru a preveni prăbușirea casei. 

"Casa, aflată în municipiul Roman – a spus parlamentarul – se află într-o stare de degradare rușinoasă pentru memoria acestui muzician de excepție, considerat în mod unanim drept unul dintre cei mai importanți și mai originali șefi de orchestră ai secolului al XX-lea. Clădirea este construită în stilul conacelor boierești din prima jumătate a secolului al XIX-lea și, întrucât familia Celibidache s-a mutat la Iași în 1935 (pe când muzicianul avea 23 de ani), iar după război dirijorul a fost considerat, mulți ani de zile, drept un «transfug» și un «trădător» de către autoritățile comuniste, ea nu s-a bucurat de necesarele lucrări de consolidare.”, a declarat Ionuț Vulpescu.

Casa, cumpărată de Primărie, nu mai este restaurată din lipsă de bani 

Deputatul PSD a adăugat că "După 1989, autoritățile locale din Roman au avut în plan consolidarea și refacerea clădirii, căci mulți ani, până în 2000, aici a funcționat o școală de muzică, în mod evident, ca o încercare de a reda casei Celibidache măcar funcția ei de odinioară. Din păcate, construită cu mult înainte de epoca modernă, casa are o rezistență foarte slabă la cutremure, iar marile seisme din 1940, 1977, 1986 și ultimele mișcări tectonice de anul acesta au șubrezit-o până aproape de prăbușire. Din informațiile mele, rezultă că un plan de consolidare și restaurare, ca și de transformare a casei într-un centru cultural, există. Primăria a cumpărat casa, dar, din păcate, nu mai are bani în buget pentru a o restaura.”

Urmele lui Celibidache, în Germania

Deputatul PSD a mai arătat că suma necesară nu este atât de mare, argumentând: "Celor care li se pare mare suma le spun că alternativa este simplă: dispariția casei natale a unuia dintre cei mai mari dirijori ai secolului trecut, care s-a născut și s-a format în România. Lăsându-ne un patrimoniu spiritual imens și o singură datorie: aceea de a conserva, pe cât posibil, urmele materiale ale trecerii sale pe acest pământ. Ar fi o rușine fără margini ca singurele urme ale trecerii lui Sergiu Celibidache prin lume să fie plăcile memoriale de pe casele în care a locuit în Germania, câtă vreme noi avem încă imobilul în care s-a născut și a trăit 23 de ani".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel