Un cancer transmisibil face ravagii prin porturi. Se pot îmbolnăvi și oamenii?
E cazul să ne facem griji?
Cancerele contagioase sunt o raritate în natură, însă devin o preocupare deosebită când vine vorba de speciile bivalve, precum scoicile, stridiile și midiile. Un tip specific de cancer transmisibil, cunoscut sub numele de Mytilus trossulus Bivalve Transmissible Neoplasia 2 (MtrBTN2), a fost identificat ca afectând patru specii de midii.
Deși aceste celule canceroase pot supraviețui în apa de mare timp de câteva zile, riscul unei contaminări pe scară largă pare să fie redus. Un studiu realizat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Montpellier și CNRS s-a concentrat pe 76 de populații de midii de-a lungul coastei Vendée și în sudul Bretaniei. Rezultatele au relevat o incidență mai ridicată a cancerului transmisibil în porturile maritime, acolo unde există posibilitatea contaminării între diferite populații de midii care se atașează de bărci și, mai departe, ar putea transmite virusul către oameni.
Pe baza acestor constatări, cercetătorii sugerează că intensificarea reglementărilor privind „biofouling-ul” ar putea reprezenta o soluție eficientă în controlul răspândirii MtrBTN2 și în protejarea ecosistemelor de coastă. În timp ce normele privind comerțul internațional abordează deja problema biofouling-ului, se pare că este nevoie de o revizuire și îmbunătățire a celor referitoare la ambarcațiunile de agrement locale pentru a combate eficient această epidemie și pentru a proteja sănătatea ecosistemelor marine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News