Data publicării:

Un activist al opoziției ruse a dispărut din închisoare. A scăpat de 2 asasinate până acum

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Activistul rus din opoziție, Vladimir Kara-Murza, se află în închisoare, din iulie 2023.

Susținătorii cunoscutului lider al opoziției ruse, Vladimir Kara-Murza Jr, care execută o sentință de 25 de ani pentru trădare, au afirmat luni că acesta a dispărut din închisoarea siberiană unde era încarcerat.

Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, era închis într-o închisoare din regiunea Omsk, dar o scrisoare trimisă de activistul și jurnalistul Alexander Podrabinek i-a fost returnată cu mențiunea că Kara-Murza nu mai este acolo, a declarat Podrabinek pe Facebook.

Un avocat al lui Kara-Murza, Vadim Prokhorov, a spus că un alt avocat care a încercat să-l viziteze pe activistul politic, care este și jurnalist, luni, i-a spus că acesta nu se află în închisoare, conform canalului de știri Telegram Agentstvo.

Nu există motive pentru transferul său, iar acest lucru face situația și mai înfricoșătoare, deoarece soțul meu este în mâinile acelorași oameni care au încercat să-l omoare de două ori.
Vladimir Kara-Murza Jr, care a supraviețuit de două ori otrăvirilor pe care le-a atribuit autorităților ruse, a respins acuzațiile formulate împotriva sa ca pedeapsă pentru opoziția față de președintele Vladimir Putin și a asemănat procesul cu procesele spectacol sub dictatura lui Josef Stalin.

"Soția sa, Evgenia Kara-Murza, a declarat: "Nu există motive pentru transferul său, iar acest lucru îl face și mai înfricoșător, deoarece soțul meu este în mâinile acelorași oameni care au încercat să-l omoare de două ori, în 2015 și 2017. Cer ca guvernul rus să ne furnizeze informații despre locul soțului meu".

Transferurile în cadrul sistemului penitenciar rus sunt învăluite în secret, iar deținuții pot dispărea pentru câteva săptămâni. Susținătorii celui mai cunoscut lider al opoziției din Rusia, Alexei Navalny, au fost îngrijorați în decembrie când acesta nu a putut fi găsit.

Navalny, care execută o sentință de 19 ani, a reapărut într-un penitenciarul de deasupra Cercului Arctic. Anterior, fusese ținut în regiunea Vladimir din centrul Rusiei, la aproximativ 230 de kilometri de Moscova.

Kara-Murza a fost arestat în 2022 și ulterior condamnat la 25 de ani pentru acuzații provenite dintr-un discurs susținut în acel an în Camera Reprezentanților din Arizona, în care a condamnat invazia totală a Ucrainei de către Rusia.

Sub conducerea lui Putin, acțiunile pentru neutralizarea opoziției și descurajarea criticilor s-au intensificat după începerea războiului din Ucraina, inclusiv adoptarea unei legi care incriminează rapoartele considerate defăimătoare la adresa armatei ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel