Data actualizării:
Data publicării:

UMILINȚĂ de Mica Unire. Dan Tănasă: Batjocură și provocare la adresa României

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Politica
WhatsApp

Dan Tănasă a vorbit despre incidentul din Sfântu Gheroghe unde primăria a arborat steagul de doliu de Ziua Unirii Principatelor. El a amintit că nu este pentru prima oară când Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe apelează la astfel de provocări, criticând totodată legislația României care nu prevede sancționarea batjocoririi simbolurilor naționale.

Jurnalistul Dan Tănasă a catalogat în exclusivitate pentru DC News incidentul de la Sfântu Gheorge, unde de Ziua Unirii Principatelor a fost arborat steagul de doliu, în memoria unui etnic maghiar, drept ”o coincideță supărătoare”. Se pare că se întâmplă ca etnicii maghiari să decedeze în ajunul sau în preajma zilei Unirii Principatelor”, făcând aluzie la incidentul de anul trecut când s-a întâmplat același lucru.

”E o altă modalitate prin care grofii UDMR sfidează o sărbătoare națională a României. Găsesc mereu tot felul de artificii. Și anul trecut murise un etnic maghiar cu două săptămâni înainte și au lăsat steagul de doliu și de Ziua Unirii Principatelor Române.

Am semnalat pe blogul meu chestiunea și au dat jos steagul de doliu. Anul acesta au procedat la fel. Înțeleg că săptămâna trecută a decedat un etnic maghiar care a primit Premiului Pro Urbe din partea Primăriei. Există o hotărâre a Consiliului Local prin care aceștia beneficiază de acest semn de respect, dar a decedat săptămâna trecută.

Sunt coincidențe îmbrăcate într-un fel sau altul pentru a servi actele de sfidare și de batjocorire a simbolurilor naționale”, a spus Dan Tănasă.

Românii din Sfântu Gheorghe ”nu au de ce sărbători Mica Unire”

”Atunci când vezi liderii UDMR că nu vin la Ziua Națională și mai fac și declarații deplasate, nu mai poți crede în astfel de conicidențe. Antal Arpad (nr. primarul din Sfântu Gheorghe) declara că el nu înțelege de ce românii din Sfântu Gheroghe trebuie să serbeze Ziua Unirii Principatelor, când s-a unit Țara Românească cu Moldova. Gestul este ofensator și provocator. Nu am nicio îndoială că este din nou un gest de ofensă”

În ceea ce privește legislația din România, Dan Tănasă a subliniat că în prezent în România nu există nicio lege care să pedepsească batjocorirea simbolurilor naționale.

”Există un vid legislativ inexplicabil și intolerabil. E o situație ce ține de noaptea minții. Nu vorbim de cazuri izolate, ci de o serie întreagă de cazuri pe care le-am semnalat pe blocul meu de batjocorire nu doar a simbolurilor naționale, ci inclusiv a sărbătorilor naționale. Una este ofensa adusă unor simboluri naționale, fizice, și alta este ofensa adusă unor sărbători naționale sau simboluri ca limbă, istorie și Ziua Națională. Calitatea clasei politice este foarte proastă”, a continuat Dan Tănasă.

El a oferit exemplul Germaniei, unde un simplu gest obscen atrage după sine o contravenție de 4.000 de euro.

Antal Arpad, recidivist

Totodată, jurnalistul a reiterat pentru DC News un eveniment în care același primar, Antal Arpad sfidează simbolurile naționale tocmai în inima României.

”Vă reamintesc incidentul de la Sfântu Gheroghe când primarul a refuzat să arboreze drapelul României pe turla primăriei, un drapel simbol arborat în 8 septembrie 1945 de către Armata eliberatoare a Ardealului de Nord, în primul oraș eliberat de Armata Română. 

După ce Antal Arpad a ajuns primar, a afirmat că în locul drapelului României ar trebui arborat steagul secuiesc. Sub pretextul unor lucrări de reabilitare a clădirii a dat jos steagul României și nu l-a mai arborat”, a conchis Dan Tănasă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel