UE va contribui cu până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, din partea țărilor G7
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Țările Uniunii Europene sunt pregătite să ofere până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care Grupul celor Șapte mari democrații (G7) a promis să-l strângă pentru Ucraina, utilizând venituri provenite din activele rusești înghețate, a declarat vineri ministrul economiei din Italia.

Planul G7 pentru Ucraina se bazează pe un împrumut pe mai mulți ani, folosind veniturile viitoare din aproximativ 300 de miliarde de dolari din fondurile suverane rusești confiscate, majoritatea acestora fiind blocate în Uniunea Europeană.

Vorbind pe marginea unei reuniuni a miniștrilor europeni de finanțe la Luxemburg, ministrul economiei Giancarlo Giorgetti a spus că statele UE vor contribui cu „între 50 și 60%” din împrumut.

Declarațiile sale par să fie în contradicție cu cele ale prim-ministrului Giorgia Meloni, care la sfârșitul summitului G7 din Italia, luna aceasta, a afirmat că statele europene nu vor fi implicate direct, deocamdată, în emiterea împrumutului de 50 de miliarde de dolari.

„Vom începe să discutăm despre cota pentru SUA, Canada, Japonia și Marea Britanie”, a adăugat Giorgetti.

Rezervele Băncii Centrale a Rusiei și alte active suverane au fost înghețate în cadrul sancțiunilor G7 impuse din cauza invaziei Moscovei în Ucraina din februarie 2022.

Aproximativ 190 de miliarde de euro din aceste active sunt deținute în Euroclear, un depozitar central de valori mobiliare cu sediul în Belgia, ceea ce face din UE un jucător cheie în orice plan de utilizare a acestor active. Statele Unite dețin aproximativ 5 miliarde de dolari.

Această inițiativă de finanțare reflectă angajamentul continuu al G7 de a sprijini Ucraina în fața agresiunii rusești. Utilizarea fondurilor suverane rusești înghețate pentru a sprijini reconstrucția și stabilitatea economică a Ucrainei reprezintă o abordare inovatoare, dar și complexă din punct de vedere juridic și politic.

Discrepanțele dintre declarațiile oficialilor italieni subliniază provocările coordonării internaționale în astfel de inițiative. Cu toate acestea, contribuția semnificativă a UE este esențială având în vedere volumul mare de active rusești blocate pe teritoriul său.

Rămâne de văzut cum vor evolua discuțiile în privința repartizării contribuțiilor între ceilalți membri G7. Angajamentul financiar al SUA, Canadei, Japoniei și Marii Britanii va fi, de asemenea, crucial pentru succesul acestui plan de împrumut pe termen lung.

În contextul geopolitic actual, utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina nu doar că oferă un sprijin economic direct, dar și transmite un mesaj puternic de solidaritate și determinare în fața agresiunii.

Această inițiativă poate crea un precedent important pentru utilizarea activelor înghețate în scopuri de reconstrucție și stabilitate, contribuind la redefinirea modalităților prin care comunitatea internațională poate răspunde la agresiunile statelor împotriva ordinii internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel