UE și SUA se reapropie. Discuții pentru aprovizionarea cu componente americane pentru vaccinurile COVID-19
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Uniunea Europeană va începe luni discuţii cu SUA pentru a-şi asigura aprovizionarea cu componente americane pentru vaccinurile împotriva COVID-19, supuse de către Washington unor severe restricţii de export, a declarat sâmbătă o sursă europeană, potrivit Agerpres.

Comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, însărcinat cu aspectele industriale ale fabricării de vaccinuri, va discuta luni cu Jeffrey Zients, coordonatorul echipei de la Casa Albă care se ocupă de lupta împotriva COVID-19, a precizat pentru AFP această sursă apropiată de discuţii.

Ideea este "de a lucra în mod coordonat pentru a nu exista niciun blocaj" pentru fabricanţii europeni de vaccinuri, a explicat sursa.

Printre componentele vizate se numără saci pentru cuve, fabricaţi în UE de companii americane sau de centre ale unor firme europene din SUA, dar şi nanolipidele necesare pentru vaccinurile cu ARN messager, fiole sau chiar seringi.

Washingtonul monitorizează strict exportul tuturor componentelor necesare vaccinurilor, supuse unor autorizaţii specifice.

În ceea ce o priveşte, UE nu aplică mecanismul de control asupra exporturilor decât în privinţa vaccinurilor gata de a fi folosite, aşa cum tocmai a făcut cu o iniţiativă a Italiei, blocând 250.000 de doze de AstraZeneca având destinaţia Australia.

Acest laborator a anunţat că nu poate livra în primul trimestru decât o treime din dozele promise statelor membre ale UE.

"Fiecare îşi are propriile reguli, care sunt legitime. Ideea nu este de a le rediscuta", ci de a examina "procedurile administrative aplicate" pentru exporturile de componente şi "de a vedea cum să fie facilitate, accelerate", subliniază surse europeană.

"Este vorba de un demers de anticipare. În momentul în care capacitatea de producţie de vaccinuri în Europa va creşte considerabil, vrem să ne asigurăm că vor fi disponibile componente", a adăugat sursa.

Discuţia "nu vizează deloc negocierea dozelor" cu SUA, acest demers ţinând de "resortul companiilor", a afirmat aceeaşi sursă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel